KLF, The – America: What time is love (1991)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » KLF, The – America: What time is love (1991)

3x What Time is Love is scheepsrecht

What time is love
KLF-oprichters Jimmy Cauty and Bill Drummond begonnen in 1987 als the Justified Ancients of Mu Mu. De vele samples, beatbox en politieke raps van Drummond leverde volgens de leden een “a crusade for sampling” op (ze sampelden zonder permissie nummers van ABBA en The Beatles). De nadruk kwam hierop meer op dance te liggen zonder raps en minder sampling. De eerste opzet was de eerste versie van ‘What Time is Love’ in 1988. Na een live-versie in 1990, kwam in 1991 de meest succesvolle versie, ‘America: What Time Is Love? ‘  uit

Origineel: Motörhead – Ace of spades (1980). Motörhead’s bekendste song over gokken en risico’s nemen, met name de hand van Wild Bill Hancock met azen en achten. Hieronder was ook de “Ace of Spades”, de hoogste kaart, waar men Hickcock om doodschoot. Frontman Lemmy Kilmister verklaarde ooir jarenlang “the eight of spades” te hebben gezongen zonder dat iemand dat door had. De vraag is of hij dat ook deed in TV-serie The Young Ones” (afl: “Bambi-1984”) waar men het nummer speelde. Het nummer is zeer geliefd bij leden van gitaarbands en liefhebbers van het hardere gitaarwerk. Er zijn dan ook velen -waaronder Hollywood Vampires tijdens Gramma-Awards, 6 weken na Lemmy’s dood- die het hebben gecoverd.

ace of spades sample what time is love klf

De nieuwe versie van What Time is Love was harder dan de voorgaande en was gitaar georiënteerd. Het nummer start met spoken word van publicist Scott Piering, die dat ook doet op 2 andere KLF-singles. De oppompende housetrack -zeer geschikt voor stadions- wordt aangedikt met de stem van voormalig Deep Purple-zanger Glenn Hughes. Deze beschouwd deze muzikale handreiking van KLF zelfs als een reddingboei in zijn strijd tegen drugs. De gitaarsample is dus afkomstig van bovengenoemde Motörhead-klassieker en geeft het nummer nog meer peper.

Het grootse nummer zou veelbelovend kunnen zijn voor meer materiaal, maar bleek meteen de laatste single van de groep. B-kant ‘America no More’ (met pijlen naar de Amerikaanse oorlogspolitiek), met sample uit een Schots volkslied) zie ook was zelfs het laatst opgenomen nummer. Dat The KLF eruit ging met een knaller werd duidelijk, in bijna geheel Europa werd de Top 10 bereikt. In ons land en België #6, UK #4 en Denemarken zelfs #1. Maar wel met een bijzondere kanttekening, vooral voor Hughes, die (slechts) 5% van de opbrengst zou krijgen. De KLF-leden zouden later een £1.000.000 verbranden van hun verdiende centen. Onbekend is overigens of de Motörhead-leden daar nog wat voor het samplegebruik kregen.

Top 40-notering