The KLF – Justified and ancient (Stand by the JAM’s) (1991)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » The KLF – Justified and ancient (Stand by the JAM’s) (1991)
sample original Justified and ancient KLF
opgericht door Bill Drummond en Jimmy Cauty, aanvankelijk opererend onder de naam “the Justified Ancients of Mu Mu”. Debuutalbum ‘1987 (What the fuck is going on)’ moest destijds uit de handel worden gehaald wegens het onrechtmatige gebruik van meerdere samples

(o) Hendrix, Jimi – Voodoo Chile (Slight Return) (1968), gitaarsample. Dit was de laatste track op Hendrix’ legendarische album Electric Ladyland. Jimi improviseerde hier op zijn gitaar en deed vocalen, waarbij alleen het refrein overeen kwam met de oorspronkelijke ‘Voodoo Chile’. Ze namen deze versie een dag later op in de studio, terwijl hij en medebandleden (Noel Redding en Mitch Mitchell) gefilmd werden voor een minidocu.

riff Jusified and ancient
De zanglijn van ‘Justified and ancient’ komt van track ‘Hey hey we are not the Monkees!’ (1987) als the KLF nog opereert onder de naam “the Justified Ancients of Mu Mu” en niet veel later als “The Timelords” een Britse nummer 1-hit scoren met ‘Doctorin’ the tardis’.

Meer belangstelling van oudgedienden

Wynette dacht aanvankelijk dat de titel  “Justified And Anxious” zou zijn, totdat Drummond met de tapes naar Nashville kwam. “As it was, I didn’t understand what some of the words meant. I know about ice cream vans, but I’d never heard of a 99 before,” she added. “Bill explained it to me and now it makes perfectly good sense. I’m still not sure about Justified and Ancient though”.

Eén regel in dit nummer is “Make mine a 99”, en de plaat valt onder een paar verschillende codes, waaronder CHOC-ICE of KLF99. Een ’99 is een ijsje met een schilfer erin (Flake’99). Om deze plaat te promoten kaapte de KLF een ijscowagen in Liverpool en deelde gratis 99’s uit rond Liverpool. De ijsstunt wordt genoemd in de regel: “They’re justified and they’re ancient and they drive an ice cream van.”

Picture KLF
Eén van de weinige foto’s met KLF leden Jimmy Cauty en Bill Drummond

De  Wynette’s gastoptreden leverde voor de laatste een reboost op van haar carriere, hetgeen leidde tot reacties van andere oudgedienden. Het gevolg was dat artiesten als Neil Sedaka al snel aan de lijn hingen, tja die wilden ook wel een revival van hun muziekloopbaan. De KLF-leden hadden dit idee afgekeken van hun idolen van Pet Shop Boys. Die hadden met ‘What have I done to deserve this’ hetzelfde gedaan met Dusty Springfield. Maar de manier waarop KLF dit deed was wel minder conventioneel dan die van hun idolen. Een eigen electronisch nummer uit ’87, vocalen van een voormalig countryster, gemengd met een gitaarriff van Hendrix.  Het leverde de formatie in ieder geval een #2-notering op in de UK, België en ons land. Zelfs in de VS bereikte Justified and Ancient een hoge notering voor een Europese electronic act (#11).

Top 40-notering

Geef een reactie