Johnny Kraaykamp, & Rijk de Gooyer – De Bostella (1967)

Geplaatst door
De oorsprong van de bostella
oorsprong van Home » Hit en origineel » Johnny Kraaykamp, & Rijk de Gooyer – De Bostella (1967)
Johnny Rijk De Bostella origineel
Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooijer, komisch duo dat vanaf jaren ’50 tot begin jaren’90 samenwerkte. Ze deden samen tv-shows, het theater, tv-reclame, speelfilms en een televisieserie en dus ook (novelty-) liedjes

(o) Esperanza Gustino – (Viens danser) La Bostella (1964). Hier hoorde een dansje bij die een introductie kreeg in de film What’s new, pussycat?”, waarin de bostella gedanst wordt door Peter O’Toole en Romy Schneider. Al moet worden gezegd dit in die film bij het lied ‘Marriage, French style’ van Burt Bacharach is te zien. Dat lied was dan weer de basis van ‘Dans je de hele nacht met mij’, maar daar gaat het hier niet over. Producer Lion Swaab wilde het nummer al in 1965 met Johnny en Rijk opnemen, maar die zagen daar nog niets in. Wellicht hadden ze het destijds te druk, want in 1967 schreven ze zelf een Nederlandstalige tekst en namen het wel met Swaab op.

Bostella original origineel
de oorspronkelijke uitvoering

Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooijer waren al sinds jaren ’50 een onafscheidelijk komisch duo. Hierbij was de laatste vaak de handige jongen, de eerste de schlemiel. De Gooijer zette zijn eerste schreden op het toneel het het ABC-Toneel van Wim Kan. Kraaykamp trad op als zanger met basgitaar, voordat hij met Rijk een duo opstartte in 1956. Al snel namen ze het lied ‘Twee jongens en een gitaar’ op, al gingen de heren regelmatig uiteen voor andere (acteer- en presentatie-)klussen. De periode 1964-1972 was één met TV-presentatieklussen, waaronder ‘Johnny en Rijk – Een paar apart’ via AVRO met veel sketches. Dit was dus ook de periode waarin De Bostella werd opgenomen door de twee met bovengenoemde Swaab en niet zonder resultaat. Het werd de grootste hit voor het duo en verbleef 17 weken in de Top 40, waarvan 2 op #1.

Luister hieronder naar de beide versies, zeker de moeite!

Top 40-notering

Geef een reactie