Kravitz, Lenny – American woman (1998)

Geplaatst door

Lenny Kravitz – American woman
American Woman
Kravitz was door de filmmakers van “Austin Powers 2, The Spy Who Shagged Me” gevraagd, ‘American woman’ te coveren. Hoewel het nog regelmatig is te horen op de radio, was het destijds geen hit. Sterker nog, het kwam niet verder dan de Tipparade

(o) Guess Who, The – American woman (1970). Band van o.a. Randy Bachman, zat later in Bachman-Turner Overdrive. Hoewel het origineel minder te horen is dan de versie van Kravitz, was het wel degelijk een gotere hit. Het haalde hier de top 5, in de VS zelfs nummer (#3 in de jaarlijst van 1970). De inhoud van het nummer blijft nog steeds betwistbaar. Zanger/gitarist Burton Cummings houdt het op zijn constatering dat Amerikaanse meiden sneller volwassen (en gevaarlijk) worden, ten opzichte van Canadese. De laatste krijgen dan zijn voorkeur (“American woman, stay away fro me”). Gitarist Bachman verklaarde echter dat het nummer het politieke klimaat betrof tijdens de Vietnam-oorlog. Het was net persé anti-Amerikaans, meer werd de situatie beschreven rond Amerikanen die naar Canada vluchtten om uitzending te voorkomen.

Het succes van Kravitz (niet hier dus) met de single bracht ook The Guess Who weer onder de aandacht. Zanger Cummings verklaarde de cover wel te waarderen. Nu had dit ook wel te maken met de vriendelijke ontmoeting die hij had met Kravitz. Dit was rond het optreden dat Kravitz uitvoerde met eigen band én met The Guess Who tijdens MuchMusic Video Awards. Toch zat er een duidelijk verschil tussen de cover en origineel. Kravitz liet de gitaarsolo uit ‘American Woman’ achterwege, omdat hij niet de juiste toon te pakken kreeg.

Top 40-notering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *