Kris Kross Amsterdam ft Sofía Reyes & Tinie Tempah – How you Samba (2023)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Kris Kross Amsterdam ft Sofía Reyes & Tinie Tempah – How you Samba (2023)

Kris Kross Amsterdam terug naar het Engels in How you Samba

How you Samba
Nadat dancehitformatie Kris Kross Amsterdam zich enige tijd op Nederlandstalige nummers stortte, zijn ze nu weer terug bij het Engelstalig. Op How you Samba krijgen de heren vocale hulp van de Mexicaanse Sofía Reyes en Britse Tinie Tempah. Sofía scoorde in 2021 een hit met Dancing On Dangerous (met Imanbek en Sean Paul). Londense rapper Tempah had in 2016 zijn laatste hit ‘Girls Like’ (met Zara Larsson). Maar waar hebben ze toch dat geluid ook alweer vandaan?

Wybloemisten.nl - Algemene banners

Origineel: Bellini – Samba de Janeiro (1997). Klinkt harstikke Braziliaans, maar hoe zomers het ook klinkt, de formatie kwam gewoon uit Duitsland. Deze groep startte in datzelfde jaar met producers Ramon Zenker (ook Fragma) en Gottfried Engels als drijvende krachten. Ze vernoemden de act naar Braziliaans oud-voetballer Hilderaldo Bellini. Voor het oog bestond de groep uit 4 dames en 1 man (allemaal dansers).

Origineel How you samba

Samba de Janeiro was de debuutsingle, afkomstig van de gelijknamige plaat en reikte in vrijwel geheel Europa tot Top 10. In ons land kwam het tot #7, België #4 en UK #8. In eigen land kwam Bellini tot #2, alleen in Hongarije haalde het de bovenste plek. Buiten Europa deed het nummer helemaal niets, ook niet op het Zuid-Amerikaanse continent. Ach, in Europa kon het nummer nog jaren door, zo werd het op het EK-voetbal 2008 na elke goal gedraaid. En vooruit, ook in Japan kreeg het voet aan grond en verscheen in Bemani -muziekspellen.

Samba de Janeiro ook niet origineel

Een opvolgsingle voor Bellini kwam er in de vorm van ‘Carnaval’, maar deze deed echt vrijwel niets. Ook vervolgsingles haalden weinig tot niets uit en werd de formatie gedwongen altijd terug te moeten vallen op hun debuutsingle. Maar er was in 1997 nóg een versie van Samba de Janeiro, namelijk van formatie Carillio (#14 in NL). Bij deze remix worden keurig de namen van Zenker en Engels genoemd, maar bij dw credits staat nóg een naam..

En dat is die van Airto Moreira, die in 1977 ‘Celebration suite’ uitbracht, waar de percussie vandaan komt. Maar van dezelfde man komt ‘Tondo in 7/4’ (1972), dat de basis bevat van Samba de Janeiro, zeker qua melodie. Dus heeft de bekende 90s dancetrack toch een Braziliaanse oorsprong.

Nu was de beurt aan Kris Kross Amsterdam om de trombonemelodie een nieuw leven in te blazen. Met hulp van Sofía Reyes en Tinie Tempah kan de formatie rond de Huisman-broers en Yuki Kempees ook internationaal terecht. Al wordt het lastig Nederlandstalige voorganger Adrenaline te overtreffen. Maar we gaan het meemaken met How you Samba. Luister hieronder naar de oorsprong van How you Samba..

Top 40-notering

Luister vanaf 2:18min

Geef een reactie