Opnieuw een zeemanslied onder handen genomen

Kriss Kross
Ah wha dem ah seh right yah now?
Hahahaha
Early in the morning

De eerste opnamen
De eerste -voor zover bekende- opname komt van Percy Grainger, die overigens Charles Rosher liet zingen. Daarna volgen meerdere opnames, ook van veteranen, omdat het in de Britse Royal Navy werd gezongen. Ook in Amerika lijkt de shanty door te sijpelen, zo neemt “fiddler” John Baltzell een versie op. In de jaren ’50 en ’60 voerden men ‘What shall we do..’ vooral op in het folkgenre (o.a. Pete Seeger). Een bekende versie komt ook van The Irish Rovers, die elk concert eindigde met hun versie. Door de jaren heen is de tekst nog weleens aangepast, maar is altijd wel iets op te maken als:
What shall we do with a drunken sailor? (3x) Early in the Morning
Hoorah! And up she rises (3x) Early in the Morning

op een wax cylinder
Revival van Sea Shanty’s
Langzaam drong ‘What shall we do with the drunken sailor’ binnen richting de popmuziek. De Belgische zanger Ferre Grignard bereikte in 1966 de Top 40 met zijn versie. Ook de damespopgroep Babe (met producer/begeleider Peter Koelewijn) bereikte er de Top 40 mee in 1980. Vanuit de Britse pop-/rockhoek zijn er versies van Terrorvision (’94) en Goodbye Mr Mackenzie (’89, met Shirley Manson van Garbage). In de filmwereld verschijnt de shanty in films van Pirates of the Carrabean tot SpongeBob SquarePants.
Dankzij Wellerman van Nathan Evans -hij nam ook ‘Drunken Sailor’ op en het effect van TikTok zijn shanty’s booming. Zeker nu iedereen -ook mensen die niet kunnen zingen- zijn of haar eigen versie kan uploaden. Nu is het aan Kris Kross Amsterdam, Shaggy en Maynard tijd om mee te liften met deze hype.. Hun Early in the Morning is dan wel meer een zomerse tune geworden dan een shanty. Maar de melodielijn komt toch echt van Drunken Sailor.
Hier is de allereerste opname uit 1906 te horen