Kriss Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard – Early in the Morning (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Kriss Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard – Early in the Morning (2021)

Opnieuw een zeemanslied onder handen genomen

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Early in the morning oorsprong original
Nadat Nathan Evans een gigantische hit scoorde met zijn 2021-versie van Wellerman, is nu een andere zeemanssong aan de beurt. Kris Kross Amsterdam bundelt zijn krachten met Shaggy en Conor Maynard op ‘Early in the Morning’. Met deze laatste werkte KKA al samen op track Are you sure?

Kriss Kross
Ah wha dem ah seh right yah now?
Hahahaha
Early in the morning

Early in the morning

De eerste opnamen

De eerste -voor zover bekende- opname komt van Percy Grainger, die overigens Charles Rosher liet zingen. Daarna volgen meerdere opnames, ook van veteranen, omdat het in de Britse Royal Navy werd gezongen. Ook in Amerika lijkt de shanty door te sijpelen, zo neemt “fiddler” John Baltzell een versie op. In de jaren ’50 en ’60 voerden men ‘What shall we do..’ vooral op in het folkgenre (o.a. Pete Seeger). Een bekende versie komt ook van The Irish Rovers, die elk concert eindigde met hun versie. Door de jaren heen is de tekst nog weleens aangepast, maar is altijd wel iets op te maken als:

What shall we do with a drunken sailor? (3x) Early in the Morning

Hoorah! And up she rises (3x) Early in the Morning

1e opname what shall we do drunken sailor
De 1e opname werd destijds opgenomen
op een wax cylinder

Revival van Sea Shanty’s

Langzaam drong ‘What shall we do with the drunken sailor’ binnen richting de popmuziek. De Belgische zanger Ferre Grignard bereikte in 1966 de Top 40 met zijn versie. Ook de damespopgroep Babe (met producer/begeleider Peter Koelewijn) bereikte er de Top 40 mee in 1980. Vanuit de Britse pop-/rockhoek zijn er versies van Terrorvision (’94) en Goodbye Mr Mackenzie (’89, met Shirley Manson van Garbage). In de filmwereld verschijnt de shanty in films van Pirates of the Carrabean tot SpongeBob SquarePants.

Dankzij Wellerman van Nathan Evans -hij nam ook ‘Drunken Sailor’ op en het effect van TikTok zijn shanty’s booming. Zeker nu iedereen -ook mensen die niet kunnen zingen- zijn of haar eigen versie kan uploaden. Nu is het aan Kris Kross Amsterdam, Shaggy en Maynard tijd om mee te liften met deze hype.. Hun Early in the Morning is dan wel meer een zomerse tune geworden dan een shanty. Maar de melodielijn komt toch echt van Drunken Sailor.

Hier is de allereerste opname uit 1906 te horen

Geef een reactie