Kygo x Whitney Houston (2019)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Kygo x Whitney Houston (2019)

Origineel Higher Love

Schoonzus Pat Houston, die de nalatenschap van Whitney beheert, opperde iets met deze vergeten track te doen. Zij besloot Kygo in te schakelen, omdat ze zijn remix van Marvin Gaye’s Sexual Healing erg waardeerde. Origineel Higher Love staat op naam van:

(o) Steve Winwood – Higher love (1986). Deze Britse zanger had al een grote staat van dienst, alvorens hij een solocarrière opbouwde. Zo speelde hij in The Spencer Davis Group, Traffic en Blind Faith (met o.a. Eric Clapton). Halverwege jaren ’70 begint Winwood solo en kennen de meesten hem van nummers als ‘Valerie’ en ‘While you see a chance’. Zijn grootste hit was Higher love, waarop Chaka Khan de vrouwenstem voor haar rekening neemt. Khan is dus te horen op het origineel Higher Love, wat Houston vermoedelijk de drive gaf dit op te nemen. Deze zangeres is één van Whitney’s grootste voorbeelden, getuige ook haar coven van ‘I’m every woman’.

Whitney Houston nam het nummer op met bestemming een plek op de tracklist van album ‘I’m your baby tonight’ (1990). Producer Narada Michael Walden had een goed gevoel bij Whitney’s versie van Higher love’. Toch was het Clive Davis (labelbaas en -oprichter van Arista Records) die roet in het eten gooide. Hij vond dat Houston’s status al zo hoog reiken, dat ze niet teveel covers meer mocht uitbrengen. Het nummer werd dan ook gedegradeerd tot een bonustrack op de Japanse editie van de plaat.

Nieuwe generatie fans

Zodoende zijn er maar weinig Whitney-fans die haar versie kennen en daar moest maar verandering in komen. Pat Houston verklaarde in tijdschrift Rolling Stone “The current cultural environment has been thirsty for something uplifting and inspiring”. Het is 7 jaren na haar dood ook een kans om een nieuwe generatie luisteraars te laten kennismaken met haar stem. Kygo krijgt van Whitney’s familie vrijwel carte blanche om het nummer onder handen te nemen. Het resultaat is hieronder te horen, vergeet niet om het origineel Higher love en de versie van Houston te beluisteren.

Top40-notering

Geef een reactie