Lana del Rey – Take me Home, Country Roads (2023)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Lana del Rey – Take me Home, Country Roads (2023)

Lana del Rey – Take me home (Country Roads)

Lana del Rey take me home country roads
Ze nam in het verleden nogal wat covers op, zoals Doin’ Time (Sublime) en Stand by your Man (Tammy Wynette). Toch is deze van Del Rey te opvallend om ongemoeid te laten en haar doorrookte stem moeilijk te weerstaan. Daarnaast heeft Lana Take me Home ook op single uitgebracht

Origineel: John Denver – Take me home, Country roads (1971). Denver schreef het nummer met zijn vrienden Bill en Taffy Danoff, een koppel waarmee hij destijds tourde. Hen kun je ook horen als achtergrondstemmen. Zingen over landelijke wegen in West Virginia, maar er zelf nooit geweest zijn. Dat gold voor zowel Denver als de Danoffs, al had Bill wel een kameraad die hem kaarten stuurde vanuit deze staat. “It was the idea of country roads anywhere that inspired the song”, zo verklaarde Bill. Het had dus over elke andere staat met stoffige landweggetjes kunnen gaan.

Johnny Cash ipv Denver?

Voor John Denver -begin ’71 nog niet echt bekend- was dit zijn doorbraakhit. Al heeft hij wel druk voor moeten zetten bij RCA, om het nummer gepromoot te krijgen. Het gerucht gaat dat de Danoffs eigenlijk Johnny Cash voor ogen hadden, omdat ze het niet bij Denver vonden passen. Maar of dat op waarheid is gebaseerd is niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, bijna iedereen is wel bekend met de alom bekende tekst:

"Country roads, take me home
To the place I belong
West Virginia, mountain mama
Take me home, country roads"

Lana del Rey is niet het type zangeres die graag stilzit, al doet haar zwoele, lome stem anders vermoeden. Bracht ze begin 2023 nog album met bijzondere titel ‘Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd‘ uit. Eén van deze tracks is ‘The Grands’ waarop Lana al naar Denver refeeert. (“Like ‘Rocky Mountain High,’ the way John Denver sings”) Op het album stonden geen covers, maar met enige regelmaat neemt del Rey één op, zoals dus ook eind ’23 ‘Take me Home (Country Roads)’.

Lana del rey us tour

Er lag dan ook ergens een plan voor een album vol met “America Standards”. Echter stond deze al gepland voor 2020! Hierop zou dus ook Unchained Melody komen, die ze eerder opnam, net als ‘Summertime’ (George Gershwin). De reden waarom Lana del Rey Country Roads coverde heeft waarschijnlijk te maken met haar Amerikaanse tour. De laatste stad die ze aandeed afgelopen najaar was Charleston, hoofdstad van…West Virginia.

Hit Hermes House Band

Hermes hiuse band country roads

Eén van de meest succesvolle coveruitvoeringen komt uit eigen land. Niemand minder dan Hermes House Band scoorde hier in 2001 een dikke hit mee. In de UK, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk een dikke Too 10-hit. In eigen land bleef het echter slechts steken op #27!

Andere prominente namen die het opnamen:

Ray Charles (1972)
Olivia Newton-John (1972)
Brenda Lee, bekend van ‘Rockin’ around the Christmas Tree’ (1977)
Lee Towers (1999)
Brandi Carlisle (2021)

Geef een reactie