Lange Frans x Paul Elstak – 1 Voor allen (2020)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Lange Frans x Paul Elstak – 1 Voor allen (2020)

Lange Frans x Paul Elstak – 1 Voor allen

Muurteksten - niet alleen muurteksten
1 Voor allen melodie
Frans Frederiks, ofwel Lange Frans, neemt al in augustus een eerste versie op. 2 Maanden later verschijnt de stamp-versie met Rotterdamse DJ Paul Elstak met een nieuwe tekst. De raptekst is een felle reactie op het Coronabeleid en zou nogal wat controverse opleveren. Frans, die de beweging #ikdoenietmeermee aanhangt, spreekt duidelijke taal en heeft in Elstak een goede medestander, ook muzikaal

Origineel: Gabriel Fauré – Pavane (1886). De melodie van dit klassieke stuk is te horen in de Frans/Elstak-versie van ‘1 voor allen’. Hier is geen opname van, maar is vele malen gespeeld door orkesten wereldwijd, ook nog in deze tijd. Opnames van Pavane verschijnen pas in de 2e helft van de 20e eeuw, van de hand van o.a. Bill Evans. Ook Nederlandse jazzpianist Louis van Dijk brengt een versie uit, maar krijgt meer faam als Barbra Streisand het (vocaal) opneemt. Ze bracht in 1976 een compleet album op met liedjes uit de klassieke hoek. Haar stem oo Pavane komt later nog terug in ‘Paparazzi’ (1996) van rapper Xzibit.

Voor Lange Frans zal het niet de melodie zijn die hem bezig houdt, maar vooral de boodschap. Premier Rutte en Microsoft-oprichter Bill Gates moeten het daarin ontgelden. Maar een tegengeluid in deze gekke Coronatijd en het daaropvolgende beleid lokt wel reacties uit. Toch lijkt ewn dappere Frans zich daar niet door weerhouden: „Ik steek m’n nek uit en voel die strakke strop.”

Oordeel zelf over de overeenkomsten tussen de melodielijnen uit 1 Voor allen en Pavane (in de versie van Bill Evans)..Ook de eerste versie van Lange Frans staat erbij, maar deze heeft qua melodielijn geen raakvlak met Pavane.

Melodie is voor het eerst te horen na zo’n 0:20min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits