Leila K – Ça Plane pour moi (1993)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Leila K – Ça Plane pour moi (1993)

Leila K – Ça Plane pour moi

Laila El Khalifi zal bij weinigen een lampje doen branden. Nummers als ‘Got to get’ en ‘Open Sesame des te meer, want we hebben het hier over Leila K. De Zweedse met Marokkaanse roots releaste in 1993 een gewaagde, uptempo cover dat haar toch in de hitlijsten deed belanden

Origineel: Plastic Bertrand – Ça Plane pour moi (1977). Als het over Franse muziek gaat, dan gaat het vaak over de Franse versie van het levenslied, de Chanson. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen andere muziek gemaakt wordt natuurlijk, zoals Hip-Hop en Punk. Zo was daar in 1977 opeens
‘Ça plane pour moi’ van een zekere Plastic Bertrand, een punkachtige plaat vol energie. Wn tegendraads ten opzichte van hét paradepaard van de Franse muziek, de Franstalige chanson.
Toch ligt de oorsprong van het nummer niet in Frankrijk maar in België.

In 1977 daagde Bert Bertrand, een Belgische rockjournalist, zijn producer-vriend Lou DePrijck uit om het eerste Franse punknummer op te nemen. Eerder dat jaar had de Punk en New-Wave band Elton_Motello een nummer opgenomen getiteld ‘Jet Boy, Jet Girl’. DePijck leende de backingtrack en de melodie van het nummer en collega Yves Lacomblez schreef een nieuwe tekst.
De bandmanager van de Belgische punkband Hubble_Bubble, Bernard Schol, schoof op dat moment de zanger van de band, Roger Jouret naar voren. DePrijck gaf hem een contract en veranderde zijn artiesten naam in ‘Plastic Bertrand’. De eerste single werd ‘Ça plane pour moi’ , wat een wereldhit werd, en de derde Franse plaat die ooit die de Billboard 100 haalde. In Nederland klom het op naar de tweede plek in de Top 40. Het bleef in Nederland bij deze hit, een ware eendagsvlieg dus.

Original ca plane pour moi

Bijzonder was dat zanger Roger Jouret tot 2010 bleef volhouden dat hij het nummer had ingezongen. Er moest een rechtzaak van Lou DePrijck aan te pas komen om toe te geven dat DePrijck niet alleen ‘Ça plane pour moi’ had ingezongen, maar ook de eerste 4 albums.

Een Zweeds/Marokkaanse ‘Ça Plane pour moi’

De volgende keer dat we het nummer als cover tegenkomen in de Top 40 is in 1993, van de Zweedse zangeres Leila K. Laila El Khalifi is van Marokkaanse afkomst en geboren in Goteborg. Ze werd ontdekt door het muziekduo Rob ‘n’ Raz, waarmee ze in 1989 haar eerste Europese hit had met ‘Got To Get’, ook de opvolger ‘Rok the Nation’ behaalde de Europese hitparades.

In 1990 begon ze haar solo cariere,
wat resulteerde in 1992 in haar eigen Europese hit ‘Open Sesame’. De single behaalde in 11 landen de top 10, in Nederland behaalde het de nummer twee positie in zowel de Top 40 als de Top 100. De opvolger was ‘Ça plane pour moi’, de tweede single van haar debuutalbum ‘Carousel’ uit 1993. Het album was geproduceerd door de Zweedse producer Denniz PoP, later bekend van zijn werk met Ace of Base , Backstreet Boys en N*Sync. De single werd ook nu weer een hit, zij het wel minder groot als ‘Open Sesame’.

In 2003 melden de Zweedse media dat ze op straat leeft, geen geld heeft, en haar eten bij elkaar steelt. We kunnen er dus zeker van uitgaan dat haar sterren status haar en duizenden platen verkoop haar niks heeft gebracht. In mei 2011 verscheen Leila K voor het eerst sinds jaren als gast op een nieuwe track genaamd “Legendary” van de Zweedse artiest Petter Wallenberg. We kunnen er daarom denk ik wel van uit gaan dat het weer goed met haar gaat. Vergelijk hieronder de versies van Leila K, Plastic Bertrand en de originele melodielijn van Elton Motello

Met dank aan: Ben Striesenou

Eén reactie

  1. Maar wat waren de eerste twee franse nummers in de Billboard Hot 100? Soeur Sourire en Je t’imae moi non plus?

Reacties zijn gesloten.