Lil Nas X – Old town road (2018)

Geplaatst door

Lil Nas X – Old town road

Het bijzondere aan deze track is de bijdrage van de 19e jarige Kiowa Roukema uit Purmerend. Die bood de beat aan via online platform beatstars


(o) Nine Inch Nails – 34 Ghosts IV (2008). De banjo uit deze track wordt als sample gebruikt. Dit geeft ‘Old town road’ een country-element, waardoor deze in de Country-chart van Billboard belandde. Deze sample, vergezeld van een diepe baslijn en snelle hi-hats, werd als instrumental aangeboden door Roukema, alias Young Kio. Nadat Lil Nas X deze beat had gekocht voor 30$, was het een vriend die Kio de track liet horen met zíjn beat. Op dat moment was de track zo’n 8.000 maal beluisterd, dat was eind 2018. Echter 5 maanden later blijkt de track sky-high te zijn gegaan en bereikt zelfs de toppositie in de Billboard Hot100.

Het nummer heeft inmiddels zo’n vlucht genomen dat op social media vele filmpjes opduiken met gekke dansjes onder deze track. Andere hiphop artiesten uit de States hebben Young Kio inmiddels ook al benaderd voor zijn beats, zoals Rocco Nasty. Ook heeft hij in zijn inbox berichten van o.a. producers zoals Kid Hazel (21 Savage) en Murda Beatz (Drake).

Er ontstond nog even ophef over de verwijdering van Old town road uit de countrychart door Billboard. Zelfs country fenomeen in ruste Billy Ray Cyrus maakte uit protest een eigen versie. De aandacht deed het nummer echter alleen maar goed met een topnotering als gevolg.

Het mooie aan dit verhaal is dat Lil Nas X en Young Kio hebben afgesproken de opbrengst 50/50 te verdelen. Als dat maar goed gaat, want dit was afgesproken voordat beiden zijn getekend voor een label.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *