Los Del Rio – Macarena (Bayside Boys Remix) (1996)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Los Del Rio – Macarena (Bayside Boys Remix) (1996)

Los Del Rio – Macarena

De grootste hit van 1996 was voor velen ook een gruwel! Maar dat zal de heren van de Spaanse latinpop formatie weinig hebben gedeerd. Meest succesvolle one hit wonder, #7 in de Billboard Top 100 of All Time, Macarena bracht veel teweeg. Het is echter weinig luisteraars bekend dat er nog een oudere versie bekend is en nog meer aan de hand is

Music Maker 2022:  Music Made Easy

Origineel: Los Del Rio – Macarena (1993). Het Spaanse duo, bestaande uit Antonio Romero Monge en Rafael Ruiz Perdigones, was op tour in Zuid Amerika. Aldaar waren ze in Venezuela op een feest van impressario Gustavo Cisneros, waar ze een Cubaanse dans werd voorgeschoteld. Deze Diana Herrera danste op een stuk muziek met de tekst “¡Diana, dale a tu cuerpo alegría y cosas buenas!'”. Hierop maakte Monge er zijn eigen versie van met de naam van zijn eigen dochter Esperanza Macarena. Het verhaal gaat over een meisje dat boos wordt op haar vriend Vitorino, die het leger in gaat. Zij neemt min of meer wraak door uit te gaan en het aanpapt met andere mannen. Nadat het nummer van Los del Rio een wereldhit wordt, verandert Diana in een Venezulaanse bekendheid onder de naam Macarena. Maar voordat het zover was bracht het Spaanse flamenco-popduo het nummer dus al uit in 1993. Dat werd niet alleen een hit in eigen land Spanje (#10), maar ook in ons land (#20). De vraag is wie zich dat nog kan herinneren..

original origineel Macarena

Origineel: Bananarama & Fun Boy Three – It ain’t what you do, it’s the way that you do it (1982). Zie ook hier. Het is toch overduidelijk dat de melodie van het refrein van Macarena af is geleid van dit refrein..

Meest succesvolle one hit wonder

Music Maker 2022:  Music Made Easy

Het nummer werd wel gedraaid op cruise schepen en moet zo ook het vasteland in MIami hebben bereikt. DJ Jammin’ John Caride van Power 96 nam het nummer mee, maar hier werden alleen Engelstalige nummers gedraaid. Toch werd het ’s nachts (1:30am) een stukje op de radio werd ingezet voor het nummer. De programmabaas van Power 96 was wel geimponeerd en gaf Caride 2 dagen om met een Engelstalige versie te komen. Daarop schakelde hij vrienden/kennissen Carlos De Yarza en Mike Triay (The Bayside Boys) in om een remix te maken. De rest is geschiedenis, de grootste hit van 1996 was geboren, in ieder geval in VS, Frankrijk, Australie en Nederland! Wel moet absoluut nog worden vermeld dat de bekende lachsample afkomstig is van ‘Situation’ door Yazoo. Dit was de stem van Yahoo-zangeres Alison Moyet. Luister hieronder.

In de Billboard Hot 100 stond deze liefst 14 weken op 1 en bivakkeerde 60 weken in deze lijst. Dit record zou pas 15 jaar later worden verbroken door Adele met Rolling in the deep. Nog meerdere remixen van Macarena zouden volgen, zoals een kerstversie. Voor metalheads is de versie van Brujeria wellicht leuk, haters kwamen aan hun trekken met ‘Fuck Macarena’ van MC Rage. De laatste bereikte in 1996 zelfs #8 in de top 40.

Top 40-notering

Luister naar de lach, zo rond 0:23min

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven