Lucas & Steve & Skinny Days – When I wake up

Geplaatst door
oorsprong van Home » 2020s » Lucas & Steve & Skinny Days – When I wake up

Hit uit de schaduw van Netflix hitserie

Lucas Steve When
Maastrichtenaren Lucas de Wert en Steven Jansen vormen al vanaf 2010 duo Lucas & Steve. Al eerder namen ze bewerkingen op van bekende bestaande nummers, dat doen Lucas & Steve op When I wake up dan nu ook. Hun samenwerking met Noors duo Skinny Days is een bewerking van een lied met rijke historie:

Origineel: Bella Ciao (traditional van eind 19e eeuw). Er gaan verschillende verhalen over de oorsprong van het lied, zo zou de melodie uit de Joodse hoek kunnen komen. Vanuit Jiddische kringen zou het lied ‘Koilen’ komen (eerste opname uit 1919 door Abe Schwartz Jewish Orch.). En dan zou het zelfs van Oekraïense of Roemeense komaf kunnen zijn. Van Bella Ciao wordt ook beweerd, dat het lied eerder bekend zou zijn als ‘Alla mattina appena alzata’. Zeker is wel dat Bella Ciao oorspronkelijk gezongen werd op de rijstvelden in Noord-Italië (regio Padua). Arbeiders op deze velden zongen het als protest tegen de harde werkomstandigheden en te lage lonen.

Bella ciao original

De eerste geschreven versie van het lied stamt uit 1906, nog jaren voordat partizanen het in de jaren ’20 adopteerden. Deze anti-fascistische beweging zou het als strijdlied gebruiken, tégen de club van Mussolini, die ironisch genoeg het grootst was in Padua. Toch wordt het gebruik door partizanen maar door enkele historici bevestigd. Er zijn maar weinigen die het lied hebben horen klinken tijdens de Partizaanse bewegingen. Toch zou het lied in de periode 1943-1945 zeker hebben geklonken, inclusief extra tekst met Communistische boodschap.

"O partigiano, portami via,o bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao"

Geef een reactie