Luke Combs – Fast Car (2023)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Luke Combs – Fast Car (2023)

Luke Combs – Fast car

Luke Combs Fast car
Voor ons een nieuwe naam, in de countrywereld is dat wel een ander verhaal. In 2014 trok de artiest vanuit Noth Carolina naar Nashville, Tennessee om zijn muzikale geluk te beproeven. Combs lanceerde Fast Car als 2e single van zijn 4e album ‘Gettin’ Old’ en haalde binnen 2 maanden ruim 65 miljoen streams alleen al op Spotify..

Wybloemisten.nl - Algemene banners

Origineel: Tracy Chapman – Fast Car (1988). Het succes had de zangeres vooral te danken aan een optreden tijdens het “Nelson Mandela’s 70th Bithday Tribute”. De zangeres -vaak voor een man aangezien- zingt vanuit het perspectief van een vrouw wiens leven niet loopt zoals ze hoopte. Ze is met een man die werkloos, lui en niet ondersteunend is – ze werkt in de buurtwinkel om de rekeningen te betalen terwijl hij aan de bar drinkt. In Q Magazine sprak Chapman hier al eens over: “It’s not really about a car at all… basically it’s about a relationship that doesn’t work out because it’s starting from the wrong place.”

De zangeres won met het nummer een Grammy voor “Best Female Pop Vocal Performance”. Ook werd ze Best New Artist en haar album won in categorie Best Contemporary Folk Recording. In ons land behaalde de single, net als in België, Canada en Portugal een #1-plek, UK #5 en VS #6.

Chapman Fast car original

Combs speelde Fast Car al jaren tijdens zijn livesets, nu was het dus tijd voor een studioversie. De versie van Combs houdt de iconische gitaarriffs van het origineel stevig vast, met een gruizige vocale inbreng die soms die van Chapman nabootst. Het is vermeldenswaard dat Chapman bekend staat als zeer selectief over wie haar werk mag gebruiken. Combs heeft gezegd dat “Fast Car” zijn eerste favoriete nummer was, en hij leerde er gitaar mee spelen. Hij is zo’n fan van het origineel dat hij zichzelf in het vierde couplet een “girl” noemt om de tekst te behouden.

Reactie Tracy Chapman

Maar hoe staat Chapman zelf tegenover de cover, een countryversie van een song door een donkere lesbiënne. Dat muziek inclusief kan zijn onderschrijft de nu 59-jarige zangeres: “I never expected to find myself on the country charts, but I’m honored to be there. I’m happy for Luke and his success and grateful that new fans have found and embraced ‘Fast Car.’” Dat Combs positief was over het lied leidt natuurlijk allerminst tot verbazing: “Oh man, ‘Fast Car’ has surprised me more than you can imagine. Tracy Chapman wrote this perfect song that I first heard with my dad. It has stayed with me since I have played it in my live show now for six-plus years and everyone”. (Bron)

In 2015 scoorde Jonas Blue ft. Dakota een dikke hit met een dance-uitvoering van Fast Car. Britse producer Blue verklaarde dat hij het nummer van Chapman kende uit de platencollectie van zijn moeder. Naast deze dancetrack en de cover door Combs is het nummer ook uitgevoerd door o.a. Flying Pickets (acapella), Mutya Buena (Sugababes) en Gabrielle (van ‘Dreams’). Opvallend is ook wel de bewerking van Jan Rot uit 2014, hij nam het op als ‘Rolls-Royce’.

In de UK kwam het nummer opnieuw in de Britse hitlijst (#4) in 2011, nadat ene Michael Collings het nummer vertolkte bij “British Got Talent”

Top 40-notering

2 gedachten over “Luke Combs – Fast Car (2023)”

  1. Ik snapde versie (en het succes) van Combs niet. Het origineel is 10x beter. Dus waarom moet dit gemaakt. Dat je het speelt in je setlijst leauk. Maar verder zonde van de server-capaciteit en stroomgebruik

    1. Als ik eerlijk ben, snap ik de hype rond dit nummer ook niet. En een originelere songkeuze was ook interessanter geweest, een onbekende albumtrack bv

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven