Madness – One step beyond (1979)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Madness – One step beyond (1979)

Madness – One step beyond

One step bestond origineel
Madness zette met labelgenoten The Specials en The Selecter een ware ska-hype neer. One step beyond was de openingstrack van het gelijknamige album en doorbraaksingle van deze Britse groep

(o) Prince Buster – One step beyond (1964). Deze Jamaicaan, geboren als Cecil Bustamente Campbell, was één van de belangrijkste artiesten in de skageschiedenis. Madness was ook vernoemd naar één van Campbell’s nummers. Buster trad al vanaf 1956 met diverse bandjes op in diverse nachtclubs in Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Via Clement ‘Coxsone’ Dodd raakte hij ook bekend met het producersvak. Zo was Buster in ’62 betrokken bij de produktie van een nummer voor Folkes Brothers, Oh Carolina, later bekend door Shaggy. Daarnaast bracht hij in de jaren 60 eigen muziek uit, waaronder single ‘Al Capone’ (top 20 UK), waarop b-kantje ‘One step beyond’.

Nadat hij de muziekwereld in 1973 voor gezien houdt, stort Buster zich in de toerismesector. Maar daar draait hij flinke verliezen en werkt zich flink in de schulden. De ska-revival is rond 1980 meer dan welkom, als Madness en The Specials nummers van hem opnemen. Vooral One step beyond helpt hem financieel weer op het droge. Als een 30 jaar oude track ‘Whine & Grine’ in een reclamespot wordt gebruikt maakt de Jamaicaan van de gelegenheid gebruik om hier een nieuwe versie van uit te brengen en weer het podium te beklimmen. Maar in de jaren er op wordt Buster door meerdere beroertes getroffen. In 2016 overlijdt hij in een ziekenhuis te Miami, waar hij het 2e deel van zijn leven woonde.

Nu wordt het nummer op menig radiostation nog regelmatig gedraaid, een grote hit was het hier niet met plek 34. Dan was wel wat anders in Frankrijk (#1), Spanje (#5) en thuisland Engeland (#7). Overigens start Ons step beyond met de bekende tekst “This is a heavy heavy monster sound”. Dit is geen eigen tekst, maar komt ook niet van Prince Buster, maar Dave and Ansell Collins song, “Monkey Spanner”.


Top 40-notering

Geef een reactie