Madonna – Hung up (2005)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Madonna – Hung up (2005)

Hung up

(o) ABBA – Gimme gimme gimme (1979). De sample uit dit nummer wilde ABBA-fan en gewezen popqueen (in 2003 verkocht album ‘American Life’ matig) Madonna graag hebben. Maar Björn Ulvaeus en Benny Andersson zijn nooit scheutig geweest met het verlenen van toestemming voor gebruik van hun muziek. De enige act die dat voor elkaar kreeg waren de Fugees. Die mochten voor hun track ‘Rumble in the Jungle’ een flard van een sample lenen uit ‘The Name of the Game’. Dat werd dus op voorhand geen gemakkelijke opgave voor Madonna en haar gevolg, maar Hung up kwam er, mét sample!

gimme gimme hungup

Toch werd er tussen de zangeres, haar co-producer Stuart Price en de voormalig ABBA-leden een schimmige deal gesloten. Niet alleen zouden de Zweden hier een leuke zakcent aan overhouden, ze vonden Maddie ook een 100% solide popzangeres. Dat daar de portemonnee flink voor getrokken mocht worden werd al duidelijk, doordat er liefst €7.000.000 mocht worden geïnvesteerd in album ‘Confessions on a Dance Floor’.

Maar uiteindelijk werden de investeringen terug verdiend, ‘Hung up’ zelf werd Madonna’s eerste nummer 1 in 18 jaar. In vele Europese landen werd de troonpositie gehaald, in de VS #7. Haar titel Queen of Pop werd zo min of meer weer heroverd in 2005. 

Het nummer bevat ook tekst uit Madonna’s duet met Prince uit 1989, Love Song (afkomstig van het album Like A Prayer). Dat zou afkomstig zijn uit het volgende couplet, nou oordeelt u zelf”

Time goes by so slowly for those who wait
And those who run seem to have all the fun
But are you wasting my time — she’s so fine
Are you just being kind

Top40-notering