Madonna – Ray of light (1998)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Madonna – Ray of light (1998)
Madonna – Ray of light

Ray of light origineel

Dit zonnestraaltje van een hit was een bewerking van:

(o) Curtiss Maldoon – Sepheryn (1971). Band met Dave Curtis en Clive Maldoon, wiens nichtje Christine Leach het nummer Ray of light met producer William Orbit eerst in ’98 opneemt, wat een nooit publiekelijk gemaakte demo oplevert (wel hieronder te beluisteren!). Leach staat met haar oom en Curtis wel bij de auteurs, sla er het cd-boekje van Madonna maar op na. Madonna paste wel de tekst aan. Het is het coupletgedeelte dat Orbit en Madonna gebruikte, dan gaat het om de volgende tekst:

Zephyr in the sky at night I wonder
Do my tears of mourning sink beneath the sun
She’s got herself a universe gone quickly
For the call of thunder threatens everyone

original ray of light

Het gitaarintro haakt eigenlijk ook prima in op het origineel uit 1971, voordat een techno-explosie losbarst. Curtiss was niet op de hoogte van Madonna’s opname en viel bijna van zijn stoel, toen hij het op de radio hoorde. Aanvankelijk voer irritatie de boventoon, maar gaandeweg kon hij het ook wel waarderen. Zeker toen werd afgesproken dat hij 30% van de opbrengst zou gaan ontvangen. De titeltrack van het gelijknamige album was de opvolger van de al zeer succesvolle single ‘Frozen’. 

Ray of Light bereikte in Spanje, Kroatie, Griekenland en Schotland de bovenste positie, In de UK #2, VS #5. Dan was de waardering in ons land (#17) en Vlaanderen (#25) een stuk minder, maar dat werd goed gemaakt met veel radio-airplay. Vermeldenswaardige covers komen van o.a. Weird Al Yankovic (als ‘Polka Power), Natasha Bedingfield, Christina Aguilera en Adam Lambert. Opmerkelijke is vooral de live-uitvoering van Iggy Pop and the Stooges tijdens Madonna’s introductie in RockandRoll Hall of Fame. Luister hieronder naar de oorspronkelijke, maar nooit gereleaste uitvoering van het nummer en naar original van beide.

Top 40-notering