Manau – La Tribu de Dana (1998)


oorsprong van Home » Hit en origineel » 90s » Manau – La Tribu de Dana (1998)
Manau – La Tribu de Dana

Deze Franse groep mengde hiphop met Keltische (Bretonse) folk

(o) Alan Stivell – Tri martolod (1972). Vanuit het Bretons vertaald “Drie matrozen”. De melodie is al veel ouder dan Stivell’s versie, want deze stamt uit de 18e eeuw. De harpist maakte er een echte folkversie van met zang, harp en strijkers. Voor deze uitgave was Stivell al een begrip in de folkwereld vanaf half jaren ’60. Hij werkte al met o.a. The Moody Blues, Kate Bush, Youssou N’Dour en Jim Kerr (Simple Minds).

Blij was Stivell niet met de interpretatie van Manau, sterker nog, hij spande een proces aan. De groep pareerde dit door te stellen dat ze zelf de tekst volledig aanpasten. Daarnaast zijn er meerdere aanpassingen gedaan. Stivell stond in zijn recht, want de hoofdmelodie is 1-op-1 overgenomen, al heeft hij de melodie ook overgenomen. Nu is het niet bekend of Stivell de zaak won, maar Manau vermeldt de harpist nu keurig als bron.

Toch zal de groep allesbehalve spijt van ‘La Tribu de Dana’ hebben gehad, want met dit nummer kunnen ze altijd blijven touren. Nummer 1 in thuisland Frankrijk, Wallonië en nummer 2 in ons land (#4 in Vlaanderen). Dat zegt voldoende, al deed het buiten deze landen vrij weinig.

Top 40-notering

Originals - De Oorsprong van de Hits