Manu Chao – Bongo bong (1998)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Manu Chao – Bongo bong (1998)
Manu Chao – Bongo bong

Fransman van Spaanse origine, kwam in 1961 ter wereld als José-Manuel Thomas Arthur Chao. Maakte van 1987 -1995 deel uit van groep Mano Negra, dat in ’90 bekend werd dankzij hit ‘King kong 5’

(o) Roy Eldridge – King of the Bongo bong (1939). Deze trompettist was een zeer invloedrijke jazz-muzikant, die vanaf begin jaren ’30 gezicht gaf aan swingjazz. Hierin was veel ruimte voor uptempo solo’s en speelde als één van de weinige donkere muzikanten, die in een jazz-orkest speelde, die verder volledig uit blanke muzikanten bestond. ‘King of the Bongo bong’ is geen commerciële opname van, maar verschijnt ergens op een live-plaat. Beluister helemaal onder het origineel.

Het nummer was inspiratie voor Manu Chao’s vroegere band Mano Negra. De Franse groep waarvan alle leden Spaanse roots hadden, scoorde met ‘King kong 5’ hun grootste hit. Geïnspireerd door bovengenoemd lied van Eldridge, nam Mano Negra ‘King of Bongo’ op in 1991.

Frontman Manu Chao gebruikte deze als blauwdruk voor zijn eerste single ‘Bongo bong’ afkomstig van album ‘Clandestino’. Het werd hier pas een hit halverwege het jaar 2000, wanneer het een 27e plek bereikt. Bijzonder is de samensmelting met nummer ‘Je Ne T’Aime Plus’, zodat het als het ware een medley vormt. Beide nummers zijn dan ook samen gecoverd door Robbie Williams met Lilly Allen, te horen op album ‘Rudebox’.

Top 40-notering

Translate »
Scroll naar boven