Marco Schuitmaker – Zomernacht in Griekenland

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Marco Schuitmaker – Zomernacht in Griekenland

Marco Schuitmaker – Zomernacht in Griekenland

Zomernacht in Griekenland melodie
Een zomerhit moet lekker in het gehoor liggen en vooral niet te ingewikkeld zijn, daar voldoet dit nummer zeker aan. Het is al de tweede uitgave van Zomernacht in Griekenland door de zanger (lees onder meer). Natuurlijk kent iedereen Marco van het grote succesnummer Engelbewaarder, cover van Mieke. Deze zomerse track is zeker geen cover, maar bevat wel gitaarelementen, afkomstig uit een bestaand lied.

Wybloemisten.nl - Algemene banners

NANANANANANANANA
NANANANANANANANA
ZOMERNACHT IN GRIEKENLAND (HÉ)

Origineel: Die Flippers – Sommernacht in Griechenland (1996). Eén van de meest populaire schlageracts en ook één van de succesvolste commerciële formaties. De groep heeft bestaan van 1964 tot 2011 en bracht vele hits voort, maar alleen in de Duitstalige landen. Net als in ons land bij BZN verschenen van Die Flippers vele TV-specials, die ze ook in Griekenland bracht. In 2022 is een vernieuwde belangstelling voor de groep als ‘Wir sagen danke schön’ (oorspronkelijk 2009) in remixvorm verschijnt. Voormalig bandlid Olaf Malolepski profiteert hier behoorlijk van, als hij wordt uitgenodigd voor Parookaville (2022) en Rock am Ring (2023). Maar het team van Schuitemaker heeft voor Zomernacht in Griekenland dus de versie van Die Flippers gebruikt.

Die Flippers – Sommernacht in Griechenland (Auf Inseltour 2000)

Voor de oorsprong van de melodie moeten we terug naar enige decennia eerder. Giorgis Koutsourelis nam Armenohorianos Syrtos in 1949 op en Kritiko syrtaki in 195. Beide liedjes zijn verwerkt in Zorba’s Dance/Danse de Zorba (zie verderop). Koutsourelis was een luit-speler afkomstig van Kreta, die leefde van 1914-1994, maar verder is er weinig bekend van de man. Maar het was ook niet deze man die de melodie beroemd maakte. Dat was Griekse dirigent, componist en politicus Mikis Theodorakis. Deze man heeft er bijna eigenhandig gezorgd voor een van de grootste hits in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40, zonder ooit de nummer 1 positie te bereiken. Ik heb het natuurlijk over Zorba’s Dance, het nummer dat onlosmakelijk is verbonden met de bekende Sirtaki!

origineel Danse de zorba
 Giorgis Koutsourelis

3 Hits samengevoegd in de Lijst

Ook in Nederland kwam de single uit, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er niet iets bijzonders aan de hand was. Dat artiesten elkaars werk coveren is natuurlijk niks nieuws, ‘Zorba’s Dance’ is daar geen uitzondering op. Er kwamen binnen een paar week tijd drie versies op de markt, een zekere Duo Acropolis, Trio Hellenique en natuurlijk het origineel van Theodorakis zelf. Het was het eerste jaar van de Top 40, en er werden nog wel eens nummers aan elkaar gekoppeld, om te voorkomen dat de Dj’s een paar keer in het uur dezelfde muziek moesten draaiden. (Zie ook Popcorn)

Om te beginnen het Franse Duo Acropolis, waar eigenlijk verder weinig van te melden valt.
In Nederland verscheen een 7″ single genaamd Zorba Le Grec, en in Frankrijk een EP met 4 nummers.

Trio Hellenique verhuisden begin jaren 60 naar Parijs, en halverwege de jaren 60 naar Nederland. Hun eerste single ‘Ni Nanai” bereikte de 17de plaats in april 1965.
Ook zij brachten een cover genaamd ‘Dans van Zorba” uit. Trio Hellenique wist hierna nog 3 keer de Top 40 te bereiken. Daarvan was 1 een heruitgave van ‘Zorba’s Dance’ in 1974, het werd zelfs een Alarmschijf. Echter na 3 week was hij alweer verdwenen uit de lijst.

Lange tijd de grootste hit in ons land

Weliswaar was Duo Acropolis de eerste in de Top 40 op 12 juni 1965, de week daarop werden alle drie de platen bij elkaar opgeteld. Ze kwamen tot de 5de plek. Het nummer werd daardoor voor lange tijd de beste genoteerde single in deze hitlijst, aan de hand van het behaalde aantal punten (plaats 40 is 1 punt, plaats 1 is 40 punten). Het nummer heeft, met de rerelease in 1974 mee gerekend, 39 weken in de Top 40 gestaan, Dat was goed voor 1165 punten, iets wat pas werd verbroken door Gotye met ‘Someone that I used to know’ in 2012.

Tot slot behaalden het Franse duo Atenna in 1993, en het Britse LCD in 1998 nog de Top 40, maar die veranderden het in een ordinaire skihut-versie. Nog schaamtelozer was het gebruik van de melodie van Zorba’s Dance in TV-hit “Oh oh Cherso” in 2010. Liefhebbers van violen en orkesten hebben meer aan de in 1999 opgenomen versie van André Rieu.

originele versie Zomernacht in Griekenland

Niet de eerste Nederlandstalige

Nu is het dus de beurt aan Marco Schuitmaker om de melodie opnieuw aan de man (en vrouw) te brengen. Aan naamsbekendheid hoeft de sympathieke zanger al niet meer te werken. Maar Schuitmaker nam Zomernacht in Griekenland al veel eerder op en wel in 2018, het was zijn 3e single destijds. Het waren schrijver Christiaan Hulsebos en producer Kees Tel die Schuitmaker begeleidden, al zijn beiden bij al zijn tracks betrokken. Deze Christiaan was in 2005 de eerste die een Nederlandstalige versie opnam, als helft van duo Christiaan en Diana. Nu is besloten het nummer opnieuw op te nemen, met nieuwe instrumentatie en een wat ander tempo. Dat men voor dit nummer koos, heeft te maken met zijn eigen fans, dity is namelijk een live-favoriet van velen. Luister zodoende hieronder naar de beide uitvoeringen van Marco én de oorsprong van de melodie.

(Zomer in Griekenland van Frans Bauer is overigens een heel ander lied en heeft hier dus niets mee te maken).

Top 40-notering

Marco Schuitmaker – Zomernacht in Griekenland (2018 (Facebook link)

9 reacties

  1. Je hebt gelijk, dit duo nam inderdaad de eerste nederlandstalige versie op, ik zal hier melding van maken in het artikel. Dank voor je toevoeging

Geef een reactie