Mart Hoogkamer – In Spanje (2023)

Geplaatst door
Volkszanger blaast lied uit oude jeugdserie nieuw leven in
Mart Hoogkamer In Spanje
Mart moet gedacht hebben dat het met zomerse liedjes makkelijker scoren is, na het grote succes van ‘Ik ga zwemmen’. Het leuke ervan is wel dat dit voor velen een trip down Memory Lane is. Het blijkt namelijk te gaan om een remake van een liedje uit een ruim 40 jaar oude jeugdserie

Origineel: Bassie en Adriaan – De Spaanse Zon (uit de TV-serie “Het geheim van de sleutel” uit 1978). In het verhaal denken de clown en acrobaat van een rustige vakantie in Benidorm te kunnen genieten. Het gedonder begint als ze per abuis de sleutel van de boevenbende in bezit krijgen. Dit is namelijk de sleutel van een kluis met door boeven B1 en B2 gestolen diamanten. Muzikaal zat het wel snor met klanken tijdens de scènes van o.a. Ennio Morricone, Mike Oldfield en The Temptations. Maar de liedjes komen toch echt van de hand van Aad en Bas van Toor, mét Rinus van Galen.

“Waar je witte kleur verdwijnt omdat de zon er altijd schijnt.’

De Spaanse Zon kun je prima horen in de serie, al is in in de DVD-uitvoering van 2002 bijvoorbeeld een versie te horen met alleen 2x het refrein. Ach hieronder kun je de gehele versie beluisteren, net als zijn nieuwe uitvoering door Mart Hoogkamer als ‘In Spanje’.

Origineel In Spanje bassie en adriaan
Dit was voor het legedarische duo de tweede televisieserie na de “thriller-“serie met De Plaaggeest
Aad was razend enthousiast

Het geweldige aan Bassie en Adriaan is dat dit ook voor de nieuwere generaties leuk blijft. Dus ook voor ene Martijn Hoogkamer uit Leiden. Hij zag er een dikke hit in en kreeg toestemming om het nummer aan te passen en uit te brengen. Het resultaat is een track die je met het grootste gemak meezingt, zoals bij vele nummers van het bekendste duo van ons land. Het nummer is nu voorzien met stevige beat met alom aanwezige accordeon en trompetten. Die laatste kun je ook prima waarnemen in de Bassie en Adriaan uitvoering trouwens.

Deze release komt niet helemaal uit de lucht vallen, het idee van Mart en De Spaanse Zon speelde al eerder. Zo verklaarde Hoogkamer bij Omroep West dat de clown en acrobaat iconische helden voor hem zijn. Dat Omroep West ook Adriaan in de radio-uitzending kreeg maakte het helemaal mooi, want de laatste was razend enthousiast. Afspraken om het één en ander door te nemen werden gelijk gemaakt.

En een half jaar later is daar Mart Hoogkamer met nieuwe single ‘In Spanje’. De single zou later uitkomen, maar door de broze gezondheid van Bassie is ervoor gekozen de release te vervroegen. Mart verklaarde dat hiervoor is gekozen, zodat Bassie nog iets zou mee krijgen van het eventuele succes. Luister hieronder naar deze en natuurlijk naar de oorspronkelijke versie van 44 jaar oud.

Top 40-notering

Geef een reactie