Matt Bianco – Yeh yeh (1985)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Matt Bianco – Yeh yeh (1985)
Matt Bianco – Yeh yeh

Yeh yeh

De naam lijkt op een zanger te duiden, maar gaat toch echt om een Britse band en is de naam fictief

(o) Mongo Santamaría – Yeh-yeh (1963).  Ramón Santamaría Rodríguez was een Cubaanse percussionist, tevens Afro-Cubaans Latin jazz componist. Beroemdste nummer dat hij componeerde was ‘Afro blue’, dat als jazz-standard geldt. Via Cuba en Mexico komt Santamaría terecht in de VS en werkt met de grootsten in de jazz-wereld. Zijn originele uitvoering van ‘Yeh-yeh’ is een instrumental.

Het is vocal group Lambert, Hendricks & Bavan die het nummer van een tekst voorziet en wat later in ’63 voorziet. Toch is het Georgie Fame and the Blue Flames die het nummer naar de top van de Britse hitlijst voert begin ’65.

Het duurt dan nog 20 jaar voordat er weer een versie van in de hitlijsten belandt. Britse (jazz-)popgroep Matt Bianco heeft in ’84 al hits met ‘Whose side are you on’ en ‘More than I can bear’. Met voormalig Wham!- keyboardspeler Mark Fisher als nieuw bandlid wordt album ‘Matt Bianco’ opgenomen met o.a. ‘Yeh yeh’.

Naast Fisher is vooral zanger Mark Reilly het gezicht van de groep, reeds vanaf de oprichting in 1983. Momenteel is Reilly -zonder de helaas in 2016 overleden Fisher- nog steeds actief onder de naam Matt Bianco. Zo werd in ’17 album ‘Gravity’ gelanceerd en werd opgetreden in de radiostudio bij Gerard Ekdom op NPO 2.

Een andere opvallende artiest die er een versie van opnam is acteur/zanger Hugh Laurie.

Top 40-notering

,

Originals - De Oorsprong van de Hits