Maxi Priest – Wild World (1988)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Maxi Priest – Wild World (1988)
Maxi Priest Wild World
Maxi Priest, die pop met reggae combineerde, brak al eerder door met ‘Some guys have all the luck’ . Wild World was zijn eerste grote hit, #7 in ons land en #5 in Engeland. Dit was de tweede hit in dat land, na die van Jimmy Cliff, de versie van de schrijver werd dat niet..

Origineel: Cat Stevens – Wild World (1969). Even om alle misverstand weg te werken, Cliff was de eerste die het nummer in 1970 uitbracht, hij schreef het niet. In feite was er wel een demotrack van Stevens uit ’69, die pas jaren later het levenslicht zag. In dat perspectief was hij toch wel de eerste vertolker, hij bracht het 3 maandenna Cliff op single uit. Hij schreef het -zo verklaarde hij in 2009 in The Chris Isaac Hour- vooral over zichzelf.

Over zijn eigen reis in het leven, de grip op het leven met thuis te verliezen en om niet die met realiteit. Toch zou het destijds ook aan zijn toenmalige liefde Patricia D’Arbanville gewijd kunnen zijn. Een eerdere track van Stevens was immers ‘Lady D’Arbanvill’. Cliff scoorde in de UK een #8-notering, in ons land zelfs #3! In de VS kwam deze versie niet uit, wél die van Stevens, die daar tot #11 kwam. Daarentegen kwam zijn versie in ons land en de UK niét uit op single.

Wild world original

Meerdere coveruitgaven

Vele coveruitvoeringen zouden snel volgen, waaronder die van José Feliciano, Bette Midler en wat later (1983) Nederlandse Candy Race (Tipparade). Maar zowel in 1988 als 1993 kwamen er 2 dikke hitversies uit. De laatste was er één van Mr. Big, een Amerikaanse rockband, die net een wereldhit had met ‘To be with you’. Net als bijvoorbeeld Extreme was ook deze band gewend aan het wat stevigere werk, maar moest de kas vooral laten rinkelen met ballads. Mr. Big kwam in ons land tot #10, in de VS tot #27.

De uitgave van Priest was toch de meest succesvolle, ook in de VS waar het 2 plekken hoger kwam dan die van Mr. Big. De mengeling van pop en reggae deed het goed in die tijd met naast Priest acts als Aswad, UB40 en Ziggy Marley. Luister hieronder naar de versie van Priest en de eerst opgenomen versie van Stevens uit 1969.

Top 40-notering

Dit was de demoversie uit 1969, die pas later uitkwam

Geef een reactie