MC Hammer – U can’t touch this (1990)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » MC Hammer – U can’t touch this (1990)

MC Hammer – U can’t touch this

De Amerikaanse rapper timmerde al wat jaren aan de weg voordat zijn 3e album ‘Please Hammer Don’t Hurt ‘Em’ uitkwam. Hierop ‘U can’t touch this’ dat in ons land liefst 5 weken de bovenste plek bezet hield. Of dat mede kwam door zijn befaamde drollenvangerbroek in de clip valt te raden

Origineel: Rick James – Superfreak (1981). Dit was toch wel het sleutelnummer van deze Amerikaanse flamboyante artiest. Al vanaf half jaren ’60 was hij actief, toch maakte hij een behoorlijke valse start. Hij ontvluchtte militaire dienst om te vluchten naar Canada om zich toe te leggen op muziek. Maar de authoriteiten traceerden hem en kon hij een jaar de bak in. Hierna speelde hij in meerdere (funk-)rockbands, totdat hij in 1977 tekende bij Gordy Records (onderdeel van Motown). In ’78 brak hij door met track ‘Mary Jane’, dat het thema deelt met Superfreak. Op beide tracks bezong hij een kinky vrouw, die zich niet snel laat beteugelen. Superfreak is met een mix van disco, rock en funk zijn meest succesvolle nummer met een #2-notering in NL. James kreeg hierbij hulp van wat leden van labelgenoten the Temptations.

Superfreak

Hammertime

Het gebruik van de riff uit Superfreak was geen slechte zet, want U can’t touch this maakte van MC Hammer een superster. Het nummer voerde in vele landen de hitlijsten aan en was de eerste rapplaat dat genomineerd werd voor Grammy Record_of_the_Year. Toch waren Rick James en medeschrijver Alonzo Miller minder geamuseerd over het samplegebruik, want zij hadden helemaal geen toestemming verleend. Er dreigde een rechtzaak die vroegtijdig werd voorkomen, omdat James en Miller als mede-autheurs werden vermeld. Dit zal ze naar verluid miljoenen hebben opgeleverd. Hammer liep zelf ook behoorlijk binnen, maar had exorbitante uitgavedrift, hij spendeerde namelijk zeer veel aan enthourage voor zijn liveshows. Zijn pop- en dance-elementen (en ongetwijfeld zijn belachelijke broeken) maakten van hem een lachertje in de rapscène. Toen de hits minder werden en het geld opraakte vond Hammer hier geen aansluiting meer. Uiteindelijk moest hij muziekrechten verkopen van zo’n 30.000 nummers, wat hem dan wel miljoenen opleverde.

Weird Al Yankovic kwam nog met een parodie op dit nummer, I can’t watch this’. In 2020 sampelt Black Eyed Peas ‘Superfreak’ (ft. Nicky Jam & Tyga) op ‘Vida Loca’.

Top 40-notering

Geef een reactie