Michael Jackson – Wanna be startin’ something (1982)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Michael Jackson – Wanna be startin’ something (1982)

Michael Jackson – Wanna be startin’ something

Wanna be startin something
De oudste track van legendarisch album Thriller was de eerste track op het album. Het werd -ondanks afwezigheid van videoclip- een grote hit als 4e single, na Billy Jean, Beat it en The Girl is Mine. Michael schreef het al in 1979, maar nam het met Quincy Jones pas op tijdens de Thriller-sessies. Deze original gaat over de herkomst van het outro met tekst “Ma-ma-se, ma-ma-sa, ma-ma-ko-ssa

Origineel: Manu Dibango – Soul Makossa (1972). Deze Kameroenese liedjesschrijver en saxofonist had het lied bedoeld als B-kant van Hymne de la 8e Coupe d’Afrique des Nations. Laatstgenoemde nam hij op voor het nationale voetbalteam dat destijds in de Africa Cup speelde. Dibango schreef het in plaatselijke dialect Duala, maar dat nam niet weg dat het al snel een vlucht over de oceaan maakte. Want New Yorker David Mancuso vond het plaatje in een platenzaak te Brooklyn en draaide dit tijdens zijn zogenaamde Loft-feesten. Zo werd het weer opgepikt door radio-DJ Frankie Crocker, die het veel draaide. Maar omdat de single ‘Soul Makossa’ in een kleine oplage verscheen, werden meerdere covers opgenomen, om aan de vraag te voldoen.

Succes aan de andere kant van de oceaan

Dit kwam ruimschoots goed toen Atlantic Records het nummer ging distribueren en het in de VS op #35 belandde. Ook in Frankrijk en Australie werd de hitlijst beklommen, in ons land kwam het niet verder dan de Tipparade in 1973. In 1994 brengt Dibango het nogmaals uit, met de dan populaire Youssou N’Dour.

Jackson bekritiseert in Wanna be startin Something de tabloidpers, die hem lasteren en zo aan hem verdienen. “They eat off of you, you’re a vegetable.” zo zingt the King of Pop, die dus in een vroeg stadium in zijn carriere al last van de pers heeft. Maar volgens Bruce Swedien, engineer/producer tijdens Thriller (naast Quincy Jones), zou Michael andere mikpunten hebben gehad. Het was gericht naar de vrouwen van zijn broers die volgens hem voor problemen zouden zorgen. Maar dan nog even over “Ma-ma-se, ma-ma-sa, ma-ma-ko-ssa”. Michael en Quincy hadden geen toestemming gevraagd aan Dibango, die daar later actie op ondernam.

Michael maar ook Rihanna aangeklaagd

Nadat ook Rihanna gebruik maakte van de zanglijn (lees: sample van Wanna be startin something), werd het Dibango te gortig. Rihanna had in 2007 nu immers een grote hit met ‘ Don’ t stop the Music’, maar had reeds toestemming gevraagd aan Michael. Michael had het in 1986 buiten de rechter om reeds geregeld met de Kameroenese artiest. Al moest de laatste daar wel echt zelf achteraan (Bron) Maar hij klaagde ook Rihanna aan, die zijn naam niet vermeldde bij de credits, de rechter ging deels mee: aangezien hij met Michael al een prima overeenkomst had, was het voor Rihanna voldoende om zijn naam te melden in de credits van ‘Don’t stop the Music’, maar geen geld dus (eis was $500.000).

Op 24 maart 2020 overleed Dibango op 86-jarige leeftijd.

Geef een reactie