Muddy Waters – Mannish boy (1988)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Muddy Waters – Mannish boy (1988)

Muddy Waters – Mannish boy

Deze hoes hoort bij de single-uitgave van Mannish boy uit 1988. Het nummer werd tientallen jaren na de eerste release opnieuw uitgebracht dankzij het gebruik in een spijkerbroekreclame

(o) Bo Diddley – I’m a man (1955). Het nummer was het antwoord op een nummer van..Muddy Waters. Die nam een jaar eerder het door Willie Dixon geschreven ‘Hoochie Coochie Man’ op. Deze track over Hoodoo spiritualiteit wordt gekenmerkt door blues met Stop-time ritmes. (De coverversie van Motörhead maakt daar geen gebruik van). Diddley schreef dus als antwoord ‘I’m a man’, over zijn status als man. In het zuiden werden donkere mannen nog weleens laagdunkend “boys” genoemd. Het nummer werd een B-kant van single ‘Bo Diddley’. Hij en Muddy waren stalgenoten bij Chess Records (net als o.a. Chuck Berry) en stonden dus (met Elvis bij Sun Records) aan het begin van rock ’n roll in 1955. De twee kenden elkaar, al was Muddy op dat moment meer selfmade en stond vanaf 1943 op het podium.

‘I’m a man’ is later nog gecoverd door o.a. the Who, Jimi Hendrix en the Yardbirds. De laatstgenoemde bereikt hier zelfs #17 mee in de Billboard Hot 100 in 1965. De riff van het nummer is ook nog gebruikt in ‘Bad to the bone’ (1982) door George Thorogood.

Lees hier het meest uitgebeide interview van Rolling Stone met Diddley om een goed beeld van hem te krijgen. Deze is uit 1987, Bo overleed in 2008 op 79-jarige leeftijd.

Meerdere versies

Muddy Waters nam Mannish boy dus op in 1955 met mondharmonicaspeler Junior Wells, die later ook met Rolling Stones werkte. Oorspronkelijk werd het nummer uitgebracht als ‘Manish boy’, dus met één “n”. Normaal werkte Waters met de legendarische Little_Walter, die in de Rock and Roll Hall of Fame belandde. Waters nam meerdere studioversies op van Mannish boy, naast de eerste versie werden ook 1968 en 1977 opnames gemaakt. Na zijn dood in 1983 (hij werd 70) is het nummer in 1986 opgenomen in Blues Hall of Fame. Wellicht was dit de reden dit nummer te gebruiken bij een spijkerbroek commercial in 1988. Reden genoeg om de track opnieuw uit te brengen en zo belandt het in Europa in de charts. In ons land bereikt het positie 8, niet gek voor een track die de artiest in 1955 al opnam. Al was dit wel de laatste opname uit ’77.

Toonaangevend blad Rolling Stone riep Mannish boy in 2004 uit als nummer 230 van de 500 Greatest songs of all Time.

Top 40-notering

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits