Nas ft Lauryn Hill – If I ruled the world (1996)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Nas ft Lauryn Hill – If I ruled the world (1996)

Nas ft Lauryn Hill – If I ruled the world

If I ruled the world original

Voor rapper Nas is dit zijn grote doorbraak bij het grote publiek met een Top 10 hit in half Europa. Voor Lauryn Hill was dit haar eerste buiten Fugees, waar ze op dat moment nog wel deel van uitmaakte. Het bevat meerdere samples, die maar even doorbesproken moeten worden. Het nummer heeft overigens een subtitel, ‘Imagine that’

“If I ruled the world, imagine that
I’d free all my sons, I love ‘em love ‘em baby”

Origineel: Kurtis Blow – If I ruled the world (1985). Kurtis was zelf positief over de versie van Nas met Lauryn Hill: “They sent me a tape of the song, I heard Lauryn Hill in the background and I knew it was her. I played it over and over, it was incredible. I knew it was going to be a mega-hit.” Het refrein, gezongen door Hill is een interpretatie van Blow’s vocalen. Maar Blow heeft een heel andere benadering in zijn tekst:

“If I ruled the world
I’d love all the girls, I love ‘em, love ‘em, baby”

De versie uit 1985 bevat een sample van Trouble Funk track ‘Pump it up’ (1982). Voor echte hiphopliefhebbers: deze en ook tracks van o.a. LL Cool J zijn te horen in film “Krush Groove”.

Original If I ruled the world sample

(o) Whodini – Friends (1984). Synthesizer-bliepjes uit deze old school hiphoptrack zijn als sample gebruikt. Whodini was als New Yorkse rapgroep één van de eersten die een r&b-twist in hun rapnummers toevoegden. Dit zou later zelfs de nieuwe stroming New_jack_swing vormen. Manager van de groep in hun beginjaren was niemand minder dan Def Jam-oprichter Russell_Simmons. Whodini is nooit echt doorgebroken, maar zijn binnen de hiphopscène toch altijd zeer gewaardeerd gebleven. Officiëel bestaat de groep nog steeds, ondanks overlijden van mede-oprichter John Fletcher.

Sample If I ruled the world Whodini friends

Nas’ track bereikt in de Billboard Hot 100 slechts positie 53, dat ging in Europa veel beter. In ons land werd #9 bereikt, in Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld #4. Al was dit Nas’ grootste hit in zijn carrière, zijn naam in de hiphopwereld was hiermee wel gevestigd.

Top 40-notering

Geef een reactie