Nathan Evans – Wellerman (220 Kid x Billen Ted-remix) (2021)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Nathan Evans – Wellerman (220 Kid x Billen Ted-remix) (2021)

Zeemansliedje in een modern jasje

Wellerman original origineel
De jonge Schotse postbode nam vlak na Kerst vorig jaar zijn eigen versie op, bouwde die laag voor laag op met zijn eigen stem en maakte er een filmpje bij op TikTok. Binnen de kortste keren ging hij viral en gingen gebruikers zijn track gebruiken in hun filmpjes. Een tijdje geleden ging het aantal video’s met #Wellerman over de grens van 60 miljoen. Ondertussen had Nathan de smaak te pakken gekregen: hij ging steeds meer oude shanty-liedjes in een nieuw jasje steken. Tot vreugde van zijn volgers.

Origineel: Onbekend – Soon may the Wellermen come (1860-1870). Het is na Banana de tweede hit in korte tijd dat teruggrijpt op werkliederen van lang vervlogen tijden. Dit is een oud Nieuw-Zeelandse Sea_shanty, zoals er wel meerdere waren. Toch is het deze die de laatste tijd volop in de schijnwerpers staat. Allereerst even iets over de achtergrond van Wellermen.

Wellermen old shanty

Een drietal broers met de achternaam Weller startten vlak na hun emigratie naar Australië een walvismaatschappij in sydney. Ze opereerden voornamelijk langs de zuidkust van Nieuw Zeeland en voeren vele schepen voor hen. Iedereen die in dienst van van de Wellers werd een “Wellerman” genoemd. Het bedrijf gaat echter failliet in 1840, maar duikt tientallen jaren later toch in het zeemanslied. Toch is het vreemd dat in de speciafieke context van het lied de Wellermen een bevoorradingsschip dat is uitgezonden betreft. En wordt er gezongen over de “Billy O Tea”, een schip dat de Wellers overigens niet bezaten.

Wellermen original origineel

“Soon may the Wellerman come
To bring us sugar and tea and rum
One day, when the tonguing’ is done
We’ll take our leave and go”

Met het “tonguing” werd het slachten bedoeld, waarmee niet alleen vlees maar vooral visolie werd gewonnen. Het lied moet de bemanningsleden, die het gevecht met de walvis zijn aangegaan, aanmoedigen.

De Wellerman in 2021..

Hoewel deze sea shanty ontelbare keren moet zijn gezongen, zijn er relatief weinig opnames van gemaakt. Okay, ze waren er wel maar zeker niet vanuit de populaire muziekhoek. Wellicht was de The Longest Johns uit 2018 wel de bekendste. Toch explodeer de hype rond de Wellermen drie jaar later dankzij Schotse postbode Nathan Evans. Hij nam al meerdere Shanty’s op en nu was het de beurt aan deze. Maar op één of andere manier is het na het uploaden op TikTok helemaal los gegaan en zijn eigen leven gaan leiden. Vooral de mogelijkheid om van alles toe te voegen, zoals violen en vele vocale lagen deed de rest. Het schunnige en op het randje leunende teksten spreken jongeren aan, vooral als het goed is mee te zingen/brullen. En het levert zowel The Longest Johns als Evans een platendeal op. Er lijkt zelfs een hype aan de gang rond shanty’s op TikTok, de zogenaamde #ShantyTok. Wellerman bereikt in de Nederlandse Top 40 de hoogste positie.

Luister hieronder naar de remix-versie (producer 220_Kid), de uploadversie van Evans op TikTok en de oudst gevonden opname.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits