Nazareth – Love hurts (1975)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Nazareth – Love hurts (1975)

Nazareth – Love hurts

Love hurts Nazareth

De succesvolste versie was uiteraard van Nazareth, toch was in de UK de versie van Traffic-zanger Jim Capaldi een grotere hit. Maar moet wen nummer met de tekst “Love hurts, love scars, Love wounds and marks” niet rauw klinken met een scherpe rand? Tijd voor de levensloop in woorden van deze bijzondere klassieker..123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

(o) Everly Brothers, the – Love hurts (1960). In de tijd van deze release is het duo Don en Phil Everly de grootste naam in de rock ’n rollwereld. Dat was een paar jaar eerder wel anders toen na geflopte single ‘Keep A-Loving me’ label Columbia het duo dumpte. In ’57 tekende de broers bij Nashville-label Acuff-Rose waar ook het schrijversduo Felice en Boudleaux werkzaam waren. De labelleiding koppelde dit stel al snel aan de Everly’s en bepaald niet zonder succes. Ze schreven de ongekend succesvolle nummers ‘Wake up little Suzie’ en ‘All I have to do is dream’.

Dit grote succes bezorgde hen een platencontract bij het grote Warner, het eerste in de geschiedenis waar meer dan een miljoen mee gemoeid was. Felice en Boudleaux blijven evengoed liedjes voor Don en Phil schrijven, dus ook voor album ‘A Date with the Everly Brothers’. Hier stond ook ‘Love hurts’ op, dat verder geen single werd, maar wat anoniem op de plaat stond. De broers wilden het origineel voor hen geschreven nummer naar verluid niet eens hebben. Het wat lieflijk gezongen nummer paste toch ook niet bij de tekst, want als liefde pijn doet moet het schuren. Liefde doet pijn, maar deze mierzoete uitvoering laat dat niet blijken.

origineel van Love Hurts
Dankzij de latere coverversies kreeg ook het origineel van Love Hurts weer aandacht

Maar ook bij de eerste serieuze cover van Roy Orbison -zijn wildste jaren bij Sun Records lagen achter hem- zat weinig venijn. Toch klinkt Orbison wel wat getergder dan de Everly’s en pikken meerdere bands zijn versie op. Zo belandt er een versie van Love Hurts op de setlist van The Who. Maar we houden het hier zoals gebruikelijk bij studio-opnames, waarvan één noemenswaardige versie komt van Gram Parsons en Emmylou Harris.

Miskende versie Love Hurts

Het zal weinig mensen iets zeggen dat Schotse groep The Shadettes het covert. eind jaren ’60. Wel de naam Nazareth die de groep zich aanmeet in 1968, vernoemd naar een passage uit een The Band-nummer. Zij nemen in 1974 een studioversie op, die nergens succes heeft, in ons land haalt het de Tipparade. Een hit wordt het wel in de uitvoering van Jim Capaldi (ex-drummer/-zanger van Traffic, ook band van Steve Winwood). Capaldi scoorde hier vooral mee in de UK, waar het piekte op #4. Onbegrijpelijk als je de wat springerige feelgood versie met strijkers hoort, maar dat betekende toch niet het einde voor de Nazareth-versie?

Capaldi Love hurts

De band zelf had het nummer alweer achter zich gelaten en bezig met bekende album ‘The Hair of the Dog’. Nu nam Nazareth voornamelijk eigen werk op, hun roots als coverband wordt vaak nog even aan herinnerd. Zo wordt voor dit album ‘Guilty’ van Randy Newman opgenomen, maar labelbaas Jerry Moss vind het maar niks. Hij zorgt ervoor dat Love hurts het album haalt en niet Guilty (althans op de Amerikaanse druk). En terecht, de sterke cover, die beter past bij de tekst dan welke versie ook, wordt een dikke hit. Eerst in Noord-Amerika, aan het eind van ’76, begin ’77 volgt ook Europa. In ons land, België, Noorwegen en Zuid-Afrika wordt de allerhoogste positie bereikt. De impact van hun versie is groot, gezien de airplay die het nog krijgt op vele radiostations. Maar ook het gebruik van de Nazareth-versie in ontelbare films als “Mad Max: Fury Road”, “Leathal Weapon4” en “The Full Monty”.

Nog meer coverversies volgen door de jaren heen, maar even de belangrijkste op een rijtje: Cher (1975), Don McLean (1981), Leo Sayer (1989), Joan Jett (1990), Heart (1995) en Rod Stewart (2006). Laatst genoemde schurkt qua schuurpapieren stem dicht aan bij Nazareth-zanger van dat moment, Dan McCafferty. Maar misschien maakt de samenwerking van Keith Richards met Norah Jones op ‘Love hurts’ u meer nieuwsgierig.

Hieronder de belangrijkste releases in chronologische volgorde”

Top 40-notering

https://m.youtube.com/watch?v=G_1LP3Z6pW4

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits