Nelly – Hot in herre (2002)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Nelly – Hot in herre (2002)
Hot in herre sample
De Amerikaanse rapper Cornell Haynes begint in 1993 bij het hiphop-collectief St Lunatics. In 2000 krijgt Nelly een solo-platencontract. Vrij snel daarna is ook zijn debuutalbum Country Gammar een feit, Dit is geen spelfout, dit titel is echt ‘Hot in herre’, van een sample is niet echt sprake, wel van een soort vocale interpolatie

(o) Chuck Brown & The Soul Searchers – Bustin’ loose (1978). Het is de zin “B’cuz I feel like bustin’ loose and I feel like touchin’ you, uh, uh” waarin Nelly het origineel aanhaalt. Hij gebruikt de zin op een manier waarop je die ook in het nummer van Chuck Brown kan horen. Deze Brown stond bekend als the Godfather of go-go, een subgenre binnen de funkmuziek. Zelf nam hij op zijn manier covers op van oudere jazz- en bluesnummer, zoals ‘Midnight Sun’ (Lionel Hampton, Duke Ellington). Maar Chuck heeft zijn weg naar eeuwige muziekwaarde geplaveid met Ashley’s Roadclip, met een veel als sample gebruikte drumbeat. Hij bracht dit nummer uit op naam van zijn funkgroep Soul Searchers. In Washington DC heeft men in 2009 de the 1900 block of 7th Street NW vernoemd naar hem. Ook is er in die stad in het Langdon-district een park naar hem vernoemd om de in 2012 overleden Brown te eren.

sample hot in herre

Die extra “R”..

Maar waarom is het niet gewoon “Hot in Here” zoals het hoort? Die extra “r” is om te benadrukken dat het écht heet is. Bovendien hoort dit ook bij het accent dat in en rond St. Louis is te ontwaren. Christina Aguilera gebruikte dat in dezelfde periode met ‘Dirrty’, omdat het echt vunzig moest zijn, Chingy bracht ‘Right Thurr’ uit. Nelly bedoelde niet zoveel met de tekst, het is gewoon een zomernummer met “feelgood vibes”, zoals bv Summertime. Hij benoemt nog wel even de producers in de tekst met “Nelly took a trip from the Luna to Neptunes.”The Neptunes, ofwel Chad Hugo and Pharrell Williams gaven het nummer een uptempo hiphopgevoel. De op dat moment ultrahippe producers deden dat voor de grootste sterren als Justin Timberlake en Snoop Dogg.

In 2000 krijgt Nelly een solo-platencontract. Vrij snel daarna is ook zijn debuutalbum Country Gammar een feit, met de titeltrack als eerste hit. Zijn eerste echt grote hit met radio-airplay was ‘Ride wit me’ (weer zo’n bewuste spelfout!). Hot in herre stamt van zijn opvolgalbum ‘Nellyville’, waarop ook ‘Dilemma’ (met Kelly Rowland, van Destiny’s Child. Het nummer waar het hier om draait was zijn eerste #1 in de VS, Canada en Australië. Ook in ons land (#4), UK (#4) en België (#7) maakte de rapper flink faam.

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven