New Order – Blue monday (12″ single) (1983)

oorsprong van Home » Hit en origineel » New Order – Blue monday (12″ single) (1983)
New Order – Blue Monday
Blue monday origineel
Best verkopende 12″ single ooit, deed het destijds goed in de danceclub scene, met een lengte van 7,5 minuut bepaald geen radioplaat. In ’88 en ’95 volgde een re-issue van ‘Blue Monday’. Het nummer sloeg volgens muziekjournalisten destijds een brug tussen seventies disco en techno, dat halverwege jaren ’80 in opkomst kwam. Het boorde voor de dance muziek een nieuw publiek aan. De hoes, in de vorm van een floppy-disc, zorgde voor een hoge kostenpost

(o) Kraftwerk – Uranium (1975). Sample, een soort galmende keyboard-toon. Bepalend voor de sfeer op ‘Blue Monday’. Luister hieronder, het heeft wat weg van een Gregoriaans koor, maar dan wat aan de monotone kant.

(o) Summer, Donna – Our love (1979), productie door Giorgio Moroder, ook verantwoordelijk voor de beat. Deze beat was in de productie van ‘Blue monday’ echter wel wat aangepast.

New Order’s songwriter en co-producer Bernard Sumner verklaarde ook te zijn geïnspireerd door track ‘Dirty talk’ (1982) van Italo-dance duo Klein + M.B.O. Luister hieronder en oordeelt zelf..

Top 40-notering

Originals - De Oorsprong van de Hits