Nina Simone – My Baby just cares for me (1958)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Nina Simone – My Baby just cares for me (1958)

Cover volledig toegeëigend door Simone

My baby just cares
Deze past absoluut in het rijtje van tijdloze liedjes, kwam uit in 1958, maar werd in de ’80’s succesvol heruitgegeven. Eigenlijk was de uitvoering van Simone redelijk onder de radar gebleven, totdat het klonk in een TV-commercial van Chanel No5. Dat gebeurde in 1987 en schijnbaar sloeg het aan, want Charly Records besloot het op single uit te brengen. Niet zonder succes, Simone scoorde, zonder iets te hoeven doen, 30 jaar na de opname alsnog een hit. Er zijn tientallen artiesten geweest die het vóór en na Simone opnamen. Toch heeft ze van My Baby just Cares for me toch ontegenzeggelijk háár nummer van gemaakt

Origineel: Ted Weems and His Orchestra – My Baby just Cares for me (1930). Weems was dus de eerste die het nummer opnam, met vocalen van Arthur Jarrett. Dat was in de zomer van 1930, nog vóórdat Eddie Cantor het zong in musicalfilm ‘Whoopee!’ (september 1930). Let wel, de oorspronkelijke theateruitvoering van Whoopee! verscheen al in 1928, toen het lied nog niet bestond. Walter Donaldson en Gus Khan schreven het immers pas in 1930 en hoorden hun nummer dus wel in de filmuitvoering. Tussen de oorspronkelijke uitgave en die van Simone zitten vele uitvoeringen en niet van de minsten. Zo namen onder meer Mel Tormé, Tony Bennett, Count Basie en Pat Boone het nummer op.

original My baby just cares

Clip met de kleikatten

Er kwam dus vooral dankzij de parfum reclame in 1987 veel vraag naar My Baby just Cares for me. De zangeres, die van 1988-1993 in Nederland (Nijmegen en Amsterdam) woonde bereikte zo 30 jaar na opname op #1 (NL). Ook in andere Europese landen deed de jazzstandard het erg goed. Deze kreeg ondersteuning middels een videoclip, dat gebruik maakte van stop-motion techniek en klei. De door Aardman Productions (ook van Shawn the Sheep én de clip bij Jackie Wilson’s ‘Reet petite’) gemaakte video, waarin katten van klei alle rollen spelen gaf het de juiste promotie. Zo werd Simone in de nadagen van haar carriere plotseling weer een ster. Misschien wel een verkeerde benaming voor de zangeres én burgerrechtenactiviste, die wars was van sterallures. Ze vond het als artiest vooral belangrijk om een goed beeld van de tijd te geven. Dit artikel geeft een mooi beeld van haar tijd in Nijmegen, vlak nadat My Baby just Cares een hit werd.

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven