Nutini, Paolo – Iron sky (2014)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Nutini, Paolo – Iron sky (2014)
Paolo Nutini – Iron Sky

Iron sky

Schotse zanger met -hoe kan het ook anders- Italiaanse roots (van vaders kant). Met singles ‘Jenny don’t be hasty’ en ‘New Shoes’ (beide uit 2007) is de zanger in meerdere landen succesvol. Daarna lijkt het stil rond de zanger, tot ‘ Iron sky’ verschijnt

(o) Filmfragment uit film ” The Great Dictator” (1940) met Charlie Chaplin, die de film ook schreef en mee regisseerde. ‘Iron Sky’ bevat een speech uit deze. De film uit 1940 werd beschouwd als politiek en satirisch statement, een film die het fascisme en antisemitisme (haat tegen Joden) aankaartte. Maar het was ook een parodie op de toenmalige dictator Adolf Hitler en de Italiaanse Benito Mussolini. De Britse Chaplin begon eind jaren ’30 al aan de film, maar bracht hem pas uit in 1940, toen Hilter al grote delen van Europa had veroverd.

Hoewel het nummer in eerste instantie een onbekende single was in Nederland, werd het lied bekend tijdens de ochtendshow van DJ Giel Beelen op 3FM naar aanleiding van de aanslag op uitgeverij Charlie Hebdo op 7 januari 2015. ‘Iron sky’ staat voor vele vliegtuigen in de lucht in tijden van oorlogen.

Top 40-notering

,

Originals - De Oorsprong van de Hits