O’Connor, Sinead – Nothing compares 2u (1990)

oorsprong van Home » Hit en origineel » O’Connor, Sinead – Nothing compares 2u (1990)
Sinéad O’Connor – Nothing compares 2U
Nothing compares 2 u
O’Connor en Prince hadden elkaar wel ontmoet na de release van deze grootste hit van 1990 in landen als Nederland en Australië, maar van een klik was allesbehalve sprake

(o) The Family  – Nothing compares 2 u (1985). Deze groep was ondergebracht bij Prince-label “Paisley Park Records”, onder de vlag van Warner Bros. Prince schreef het nummer zelf en nam het in 1984 ook zelf op, bracht het nooit uit. Dit gebeurde pas na zijn dood in 2018. Hij was zelf degene die de groep oprichtte met toenmalige vriendin Susannah Melvoin. Daar kwam ook nog ene St. Paul (Paul Ferguson) bij, die naast keyboards ook de zang verzorgde. Voor Prince was the Family vooral ewn hobbyproject om meer van zijn werk uit ye kunnen brengen. Zijn muzikale produktie was in de periode ongekend hoog.

Original nothing compares
Familiefoto” van the Family

Nothing compares 2 U was één van de 8 nummers die op album ‘The Family’ belandde in 1985. Het nummer schopte het in tegenstelling tot o.a. track ‘High Fashion’ niet tot single. Nu moet ook gezegd dat de uitvoering van de sterk geschreven classic in wording, gewoonweg erg zwak was. Toch zal St. Paul er geen slechte herinnering aan over hebben gehouden. Hij moest het zingen in een Prince-stijl en had hierbij Julie in gedachten, die zijn hart brak in highschool. Uiteindelijk lukte het hem toch om met haar te trouwen.

Het idee om Nothing compares 2 u te coveren, kwam niet van O’Connor zelf, maar van haar manager Fachtna O’Kelly. Ze nam het 3 jaar na haar doorbraak (denk aan nummers ‘Troy’ en ‘Madinka’) op en werd verreweg haar grootste succes. Het bereikte in liefst 17 landen de bovenste positie, zelfs in de VS lukte dat 4 weken. Ook bij ons en België, maar ook de meeste andere Europese landen werd het een dikke nummer 1. De traan in de videoclip van de zangeres was overigens een echte. Ze dacht tijdens de shoot aan haar moeder die 5 jaar eerder was verongelukt.

Prince zelf over de cover

O'Connor Prince cover

Toen duidelijk werd dat O’Connor de grootste hit had gescoord van 1990, nodigde Prince haar uit in zijn..ehm résidance. Hij vond dat Sinead maar zijn nieuwe protogée moest zijn. Maar dan moest ze wel stoppen met vloeken tijdens interviews. Sinead reageerde als een echte Ierse: “So I told him to f*** off.” Prince zou de zangeres nog aangevallen hebben met iets hards in een kussensloop, dus was ze het huis ontvlucht. Daarna was het ook nooit meer goed gekomen met de twee..Bron

 versies van Me First and the Gimme Gimmes (2003) en Chris Cornell (2016) zijn misschien ook leuk om te horen.

Zie ook Success has made a failure of our home

Top 40-notering

 

Translate »
Scroll naar boven