Ofenbach ft Norma Jean Martine – Overdrive (2023)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Ofenbach ft Norma Jean Martine – Overdrive (2023)

Ofenbach ft Norma Jean Martine – Overdrive

Ofenbach Overdrive
Dit dance-duo uit Frankrijk, bestaande uit vrienden César Laurent de Rumel en Dorian Lauduique, start zo rond 2014. Net als op hun eerdere hit ‘Head, shoulders, Knees & Toes’ werken ze samen met zangeres Norma Jean Martine. Deze Amerikaanse zangeres kun je overigens niet horen op ‘Wasted Love’ en ‘Hurricane‘, 2 andere hits van het duo. Maar veel interessanter is, op welke 80’s classic is Ofenbach nummer Overdrive op gebaseerd?
Wybloemisten.nl - Algemene banners

Origineel: Kim Wilde – Cambodia (1981). Het waren Kim’s vader Marty (scoorde zelf ooit een hit met ‘Abergavenny’) en broer Ricky die het nummer schreven. De persoon in de tekst krijgt een oproep om zich meteen te melden bij United States Strategic Air Command (SAC). Deze groep moest een geheime serie bombardementen uitvoeren in Oost-Cambodja, ten tijde van de Vietnamoorlog in 1970. Deze “Operation Menu” kostte aan duizenden Cambodjanen (vooral burgers) het leven.

Een nogal zwaarmoedige tekst voor de nog jonge Britse zangeres, die net was doorgebroken met ‘Kids in America’. Met Cambodia had Wilde vergelijkbaar succes, al haalde ze nu ook een nummer 1-positie in o.a. Zweden en Frankrijk. Verrassend genoeg was bij ons niet Kids in America haar grootst hit tot die tijd, maar opvolger ‘Chequered Love’, dat het tot #2 schopte. Cambodia kwam tot diezelfde positie, maar stond wat langer in de hitlijst. Het zou Wilde’s grootste hit blijven tot 2003, als ze met Nena op #1 belandt (‘Anyplace, anywhere, anytime’).

Kim Wilde Cambodia

Cambodia verscheen al in 1981, toch zou het pas na 2000 opduiken als een gewilde track om te coveren, of samplen. Zo scoorde DJ Pulsedriver in 2001 zijn grootste hit met een remake, van andere Duitse dance-act Scooter verscheen in 2007 een poging. Maar ook Marco V gebruikte het nummer voor zijn hit Coma Aid (2009). Maar ook genoeg artiesten die een coveruitvoering opnamen, zoals een opvallende punkvariant van Servische band Six Pack. Toch is de meest bijzondere die van Kim’s eigen vader Marty, die het deels door hemzelf geschreven Cambodia in 2020 opnam.

Nieuwe tekst

Nu kan dankzij Ofenbach en single Overdrive een nieuwe generatie kennis maken met de zanglijn van de Kim Wilde-klassieker. Het was vooral Dorian van Ofenbach die al weg was van het nummer, maar de liefdestekst met de uitzending naar Cambodja kon niet meer. Er moesten wel nieuwe teksten komen, met hulp van zangeres Norma Jean Martine. Die kenden ze immers nog goed en hadden ze al aan boord op hun grootste hit tot nog toe, ‘Head, Shoulders, Knees & Toes’. De leden hebben keurig om toestemming gevraagd aan de familie van Wilde, al ging het nu alleen maar om de melodie. Die kregen ze ook, net als de bevestiging dat ze Ofenbach en Overdrive wel konden waarderen.Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven