Olivia Rodrigo – Good 4 U (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Olivia Rodrigo – Good 4 U (2021)

Plagiaat Good 4 U toch erkend

Good 4 u olivia rodrigo
Deze Amerikaanse zangeres met Filipijnse roots had al een acteer-cv opgebouwd bij DisneyChannel, voordat ze doorbrak met ‘Drivers License’. Nu verkeert ze wat dat aangaat in goed gezelschap,met Britney Spears, Christina Aguilera en Miley Cyrus. Muzikaal gaat het haar ook zeer goed af, haar 1e single deed het voortreffelijk. Opvolger “Deja-vu’ was een hit en ook ‘Good 4 U’ blijkt een ongekend succes.. maar er is toch echt een “origineel” van..

Origineel: Paramore – Misery Business (2007). De Amerikaanse rockband rond zangeres Hayley Williams lanceerde met dit nummer haar leadsingle van 2e album ‘Riot!’. Het was in ons land hun enige Top 40-hit (#28), naast 7 Tipparade-noteringen. In de VS was het de grootste hit (#26) tot ‘The Only Exception’ (2010). Toch is Misery Business tot op de dag van vandaag het meest gedraaide Paramore-nummer op de radio. Williams gaf al verschillende verklaringen over het thema van het nummer, maar zou over jaloezie om een vriendje gaan (Het thema van Good 4 U wijkt hier weinig vanaf). Ze besluit in 2018 om het nummer niet meer live te spelen, vooral vanwege de tekstregel:

“Once a whore you’re nothing more, I’m sorry, that’ll never change.”

Er zou sprake zijn van “slutshaming”, want haar beoogde liefde gaat er vandoor met een high school hottie. In deze tijd kunnen dit soort vrouwonvriendelijkheden niet meer en is de band er ook te volwassen voor geworden.

origineel Good 4 u Paramore misery business

Eervolle vermelding songwriters

Het ritme van Good 4 U kwam sterk overeen met het Paramore-nummer, dat was al vele fans opgevallen. Het tempo, de zang, gitaarlijn, het ademt aan alle kanten Paramore uit. Fans kwamen dan ook opzetten met mash-ups van beide nummers, die je zo in elkaar kon laten overlopen. Maar schrijvers Williams en gitarist (en 2e stem) Josh Farro stonden niet vermeld als mede-autheurs, waar fans wel om riepen. Het was wel ergens goed voor. Het team van Rodrigo heeft recent beslist om Williams en Farro alsnog te vermelden als schrijvers van ‘Good 4 U’. Het was de uitgever van Paramore, Warner Chapell Music die het bericht ook verkondigde. “Huge shoutout to our writers Hayley Williams and Joshua Farro”.

Onduidelijk is of deze latere vermelding kwam onder druk van de kant van Paramore. Het is gebruikelijk geworden binnen de muzieksector dat andere artiesten na de release van een nummer nog schrijvers-credit krijgen om dure plagiaat-rechtszaken te voorkomen. Meestal wordt er wel geschikt voordat een rechter de zaak daadwerkelijk gaat behandelen. Luister hieronder naar beide versies en vergelijk..

Top 40-notering

Geef een reactie