OneRepublic – I ain’t Worried (2022)

oorsprong van Home » Hit en origineel » OneRepublic – I ain’t Worried (2022)

OneRepublic single bevat wel een erg bekende fluitsample

OneRepublic ain't Worried
Met groots vertoon werd Hold my Hand van Lady Gaga als eerste single van “Top Gun: Maverick” uitgebracht. Tweede single van de soundtrack van deze film komt van andere popgrootheden, namelijk OneRepublic, de groep rond frontman Ryan Tedder. Maar die fluitmelodie, die klinkt bekend, maar waar komt die ook alweer vandaan?

Origineel: Peter Björn and John – Tong Folks (2006). OneRepublic meldt bij de credits van I ain’t Worried ook de leden als co-autheurs. Peter Morén, Björn Yttling en John Eriksson startten deze Zweedse indie pop-/rockgroep in 1999 zonder al te hoge verwachtingen. Na wat EP’s en 2 volledige albums breekt het gezelschap door in 2006 met single Young Folks. Het nummer was succesvol in o.a. UK (#13), Finland (#9) en Canada (#27). In Nederland kreeg het op creatievere zenders als 3FM veel airplay, toch reikte het hier niet eens tot de Tipparade. Het herkenbare fluitje zal zeker hebben bijgedragen aan de populariteit van Young Folks, maar diende oorspronkelijk als tijdelijke opvulling. Een instrument moest het gefluit uiteindelijk gaan vervangen, maar verstandig dat de leden het zo hebben gelaten. Radio-DJ Giel Beelen gebruikte de fluitmelodie jarenlang als jongle in de vroege ochtend.

Sample Onerepublic ain't worried
Zangeres Victoria Bergsman is te horen als gastzangeres

Dat velen de fluitdeun konden waarderen bleek wel uit de Top 15 van Beste nummers met gefluit volgens Rolling Stone. The Kooks, maar ook Duitse zangeres Nena (99 Luftballons) nemen een coverversie op. Opmerkelijker is misschien wel de interpretatie van Kanye West op mixtape ‘Can’t tell me Nothing’ (2007). Maar nu belandt de fluitsample voor het eerst in onze eigen hitlijst dankzij OneRepublic en hun I ain’t Worried. Het nummer klinkt, in tegenstelling tot dat andere nummer van de nieuwe Top Gun Soundtrack, allesbehalve emotioneel en meeslepend. Qua sfeer doet het wat denken aan Feel it still (Portugal.the Man) en Pumped up Kicks (Foster the People). Een vrolijke van iets meer dan 2,5 minuut, een niets-aan-de-hand-track met een aanstekelijk fluitje..

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven