A Perfect Circle – Imagine (2004)


A Perfect Circle – Imagine

A perfect circle Imagine

Maynard_James_Keenan en Billy Howerdel van de groep kwamen op het idee een album te maken van politieke covers. Hoewel Keenan veel kritiek had op George W Bush, benadrukte hij dat dit niet een essentiëel onderwerp is. Zijn doel was meer politieke bewustwording creëren bij de luisteraar

Origineel: John Lennon – Imagine (1971). De ex-Beatle vraagt de luisteraar in zijn magnum opus om zich voor te stellen hoe zijn utopie eruit kan zien. Een wereld waarin niets de mensen kan verdelen, zoals religie en bezit. Zijn urgente boodschap is voorzien van een toegankelijke melodie, om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Hij nam het op met producer Phil Spector en de Plastic_Ono_Band. De laatste wisselde regelmatig van bezetting, maar bestond tijdens de opnames van Imagine uit de volgende mensen: John zelf op piano (en vocalen uiteraard), Klaus Voormann (bas) en Alan White (drums). Spector produceerde daar nog wat strijkers bij. Ook George Harrison was bij deze sessies (bij Lennon in zijn residentie) aanwezig, die uiteindelijk leidden tot het gelijknamige album.

Lennon Imagine origineel

Yoko Ono, op dat moment echtgenote van Lennon, werd later toegevoegd als medeschrijfster van de classic. Ze bracht in 1964 al het boek ‘Grapefruit’ uit, waarin de tekst:

Imagine the clouds dripping
Dig a hole in your garden to put them in

Imagine myself crying and using my tears to make myself stronger

Dat boek kreeg vlak voordat Lennon Imagine opnam een heruitgave en gaf John later toe deze tekst als inspiratie te hebben gebruikt. In de video die is gemaakt, lopen John en Yoko naar de entree van hun huis in Tittenhurst, waar ook de opnames van het Imagine-album plaats hadden (zie onder). Sterker nog, elk nummer van het album kreeg een eigen videoclip, Ono was dan ook een visuele artieste.

Een tijdloze classic

Lennon’s Imagine wordt niet overal uitgebracht als single in 1971. In de UK wordt de focus gelegd op ‘Happy X-mas (War is over)’. Maar in de VS (#3) en in ons land en België (beide #6) wordt het nummer meteen op waarde geschat. In de UK wordt Imagine in 1975 alsnog een hit, iets dat zich herhaald in 1981, vlak na Lennon’s dood. Het is ook jaarlijks in de hoogste regionen van de Top 2000 te vinden, in 2015 zelfs op plek 1!

Dat laatste komt vooral door toedoen van Duitse pianist Davide Martello. Die speelde Imagine op meerdere plekken in Parijs, na de aanslagen in het Bataclan theater, november 2015. Verder hebben zo’n beetje alle grote artiesten op aarde het nummer al eens live vertolkt, hier een greep: Elton John, Queen, Madonna, Neil Young, Stevie Wonder, Peter Gabriel, Coldplay en Lady Gaga. Nu is de studio versie van A Perfect Circle toch wel één van de meest geslaagde covers, met dito cover. Al moet gezegd, deze coverversie komt wel wat dreigender over dan zijn origineel.

Julian Lennon (59), zoon van de overleden John Lennon, heeft altijd gezegd dat hij ‘Imagine’, het legendarische nummer van zijn vader, nooit zou zingen. Voor de ‘Stand Up For Ukraine’-campagne, een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, maakte de zoon van de beroemde Beatle nu een uitzondering.


2 reacties op “A Perfect Circle – Imagine (2004)”

  1. Waar het origineel van John Lennon vooral hoopvol is (You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one) komt deze versie toch vooral heel erg dreigend over en niet echt alsof er echt in geloofd wordt dat alles mooier en beter kan worden wanneer iedereen dat wil.

    • James Maynard Keenan is wel een van de meesters van het zetten van een dreigende toon dus je hebt absoluut gelijk.
      Mooie contradictie die 2 versies op deze manier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits