Andra Day – Strange Fruit (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Andra Day – Strange Fruit (2021)

Cover Andra Day als voorbode film

Cover Strange Fruit Andra Day
Het is je vast niet ontgaan, maar Amerika heeft een nieuwe president. Deze nieuwe president is op 20 januari 2021 beëdigd, en tijdens deze beëdiging traden diverse artiesten op. Dit gebeurde natuurlijk allemaal virtueel en zonder publiek. Een van deze artiesten was de in Nederland nog redelijk onbekende Grammy genomineerde zangeres Andra Day, ze zong haar single ‘Rise Up’ uit 2015 op het dak van het Roosevelt Hotel in Los Angeles. Maar de aandacht gaat nu uit naar haar single Strange Fruit

Origineel: Billie Holiday – Strange Fruit (1939). In 2015 kwam het boek ‘Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs’ uit. Hierin wordt de geschiedenis en impact van drugscriminaliteit onderzocht en besproken. Het boek profileert vroege figuren uit de drugsoorlog zoals de aan heroïne verslaafde jazzmuzikant Billie Holiday. In de jaren 1940 zet het federaal narcoticabureau onder leiding van de racistische commissaris Harry J. Anslinger een undercoveroperatie op poten om de zangeres op te pakken, hetgeen gebeurt op 16 mei 1947. Haar rechtszaak “The United States vs Billie Holiday” volgt op 27 mei 1947.

Eén van de zaken die voor Anslinger mee speelde was haar vertolking van “Strange Fruit”, hij bedreigde haar en instrueerde haar om te stoppen met het uitvoeren van het nummer.

Verfilming leven Holiday

Het boek is aanleiding voor film The_United_States_vs._Billie_Holiday dat in februari in première zal gaan, en wie anders dan Andra Day speelt daarin de rol van ‘Lady Day’. De film handelt over Holiday’s succes en de bijkomende problemen met de overheid en Anslinger. Andra Day heeft een EP opgenomen met drie liedjes uit de film, waaronder haar vertolking van ‘Strange Fruit’. Het lied is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van de Amerikaanse schrijver Abel Meeropol uit 1937.

Strange fruit original Billie Holiday

Het werd de best verkochte single ooit van Billie Holiday. Of dat ook voor Andra zal gelden valt nog te bezien.

Geboren als Cassandra Monique Batie, groeide ze op in San Diego, alwaar ze al jong in het kerkkoor zong en danslessen volgde. In 2010 werd tijdens een optreden van Day in een winkelcentrum in Malibu opgemerkt door de echtgenote van Stevie Wonder.
Het resulteerde uiteindelijk in een platendeal bij Warner Bros.

In 2015 bracht ze haar debuutalbum ‘Cheers to the Fall’ uit, wat veel lof kreeg van de Amerikaanse muziekpers. Ook het nummer ‘Rise Up’ stond op het album. Zowel het album als het nummer leverden haar een Grammy nominatie op.
Haar nummer ‘Stand Up for Something’ met rapper Common voor de film Marshall werd genomineerd voor een Oscar in 2018.

Maar gezien de filmtrailer die al te zien is op You Tube, zou haar rol als ‘Lady Day’ haar naast lovende kritieken wel mooie prijzen gaan opleveren. Waarschijnlijk zal de film een nieuwe boost geven aan de sociale gelijkheidsstrijd, met Andra als een van de voorvechters, net als haar heldin uit de jaren 40. Maar nu eerst lovende kritieken voor Strange Fruit.

Door: Ben Striesenou

Geef een reactie