Brandi Carlile – Black Hole Sun (2020)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Brandi Carlile – Black Hole Sun (2020)

Cover Black Hole Sun als mooi eerbetoon aan Chris Cornell

Countryster Brandi_Carlile is één van de uitgenodigde artiesten tijdens het Chris Cornell Memorial Concert. Haar cover van Black Hole Sun leverde dusdanig warme reacties op, dat een studioversie een logisch gevolg bleek

Onderwijl er eind jaren tachtig in Engeland een de nieuwe muziekstroming ‘Madchester’ ontstaat (Lees Happy Mondays, Stone Roses, Primal Scream ), ontwikkelde er aan de noordwest kust van Amerika een geheel eigen stroming. Vanaf 1988 komt langzaamaan de Grunge opzetten, met als epicentrum Seattle. Grunge combineert elementen van Punk, Heavy Metal en Indierock. Het schurende, rommelige geluid, tevens lage budgetten, gebrek aan professionaliteit en opnameskills, ofwel “grunge”.

Dit in combi met teksten over onder andere laag zelfbeeld, sociale en psychische problemen. Het paste goed in het tijdsbeeld van de jeugd in het min of meer geïsoleerde Seattle in de jaren ’85-’95. De populariteit van bands als Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden, Alice In Chains maakten Grunge de meest populaire stroming binnen rockmuziek. Het maakte van de alternatieve (-rock)muziek een gerespecteerde stroming met een zeer groot publiek.

Cover Black hole sun

Soundgarden frontman Chris Cornell speelt een belangrijke rol in het ontstaan van de stroming. Zijn in 1984 opgerichte band, weet in 1990 te tekenen bij het grote A&M Records. Ondanks dat het album ‘Badmotherfinger’ uit 1991, werd overschaduwd door het onverwachte succes van Nirvana’s Nevermind, werd het album Soundgardens eerste platina-album, en word tevens genomineerd voor een Grammy Award. Hun grootste succes komt echter met het album ‘Superunknown’ uit 1994, in de US word het 5 maal platina en in Nederland goud.

De derde single van het album, ‘Black Hole Sun’ leverde een Grammy Award op,
en verkocht meer dan 3 miljoen keer wereldwijd. In de Nederlandse Top 40 kwam de single niet een, maar twee keer binnen, maar kwam toch niet verder dan de 31ste plek. Cornell’s latere band Audioslave had helemaal geen hitsucces in Nederland.

Black hole sun original

Carlile tussen grote artiesten bij herdenking

Chris Cornell overleed in de nacht van 17 op 18 mei 2017 op 52-jarige leeftijd in Detroit. Op 16 januari 2019 organiseerde men in The Forum in Los Angeles een vijf uur durend eerbetoonconcert aan Cornell gehouden. Onder de naam ‘I Am The Highway’
werkten grote artiesten als Foo Fighters, Metallica, Jack Black en Miley Cyrus mee. Countryzangeres en vijfvoudig Grammy Award winnaar Brandi Carlile was ook één van de genodigden. Zij zong een vertolking van Temple Of The Dog’s ‘Hunger Strike’, Audioslave’s ‘Like A Stone’ en Soundgardens ‘Black Hole Sun’.

Brandi Carlile werd in 1981 geboren in Ravensdale, 40 minuten rijden van Seattle.
Haar laatste album ‘By The Way, I Forgive You’ was goed voor 3 Grammy’s.
Ze was in 2019 onderdeel van de Country supergroep ‘The Highwaywoman’,
dat lovende kritieken kreeg in de US.

Na de tribute-show kwamen Carlile en de overlevende leden van Soundgarden bijeen in de studio van Seattle om 2 Soundgarden- klassiekers op te nemen voor Record Store Day. Het resultaat is A Rooster Says, toen alleen op collectors item 12” vinyl en vanaf 1 januari 2021 als digitale download. Andere bijzondere namen die zich hebben.gewaagd aan het nummer zijn Leningrad Cowboys Paul Anka en Anastacia. Luister hieronder naar zowel de cover van Brandi als het origineel..


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits