Champions League Tune (1992)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Champions League Tune (1992)

Champions League Tune

Champions League Tune
Toen de wereldvoetbalbond UEFA de Europa Cup I transformeerde naar UEFA_Champions_League hoorde daar ook een anthem bij. Het voetbal had veel te maken met randzaken, zoals hooliganisme en rampspoed, zoals het Heizeldrama. Voetbal moest een nieuw aangezicht krijgen, zeker de grootste competie clubverband, daar hoorde ook een aansprekende, majestueuze tune bij. Die eer kwam bij de Britse componist en filmmaker Tony_Britten

Cardpile

Origineel: Georg Friedrich Händel – Zadok the Priest (1727). In dat jaar werd deze compositie voltooid en voor het eerst opgevoerd. Händel kreeg daarvóór de opdracht enkele composities te schrijven voor de kroning van een nieuwe Britse vorst. Hij schreef er vier, maar Zadok the Priest werd het uitverkoren lied. Dit nummer werd voor het eerst gespeeld tijdens de kroning van George_II in 1727. Dit van oorsprong 4-stemmige lied wordt vanaf dan bij elke kroning gebruikt. Maar wat wordt er dan gezongen in het oorspronkelijke lied:

Zadok the Priest and Nathan the Prophet anointed Solomon King. And all the people rejoiced and said: God save the King! Long live the King!May the King live for ever!Amen, Allelujah.”

Origineel Champions League Tune

Kampioenenballied

De beroemde Champions League Tune is tegenwoordig één van de beroemdste tunes ter wereld, zo niet dé beroemdste. Ga maar na, deze Europese clubcompetitie wordt in 84 landen uitgezonden en de finale trok in 2020 380 miljoen kijkers. Maar niet alleen liefhebbers, ook haters die zich in dezelfde ruimte begeven als de kijker, zullen de tune kunnen dromen. Tony Britten geeft in dit filmpje ook toe dat Zadok the Priest het referentiekader is voor de Champions League Tune.

Maar de vraag is wat er nu in deze tune wordt gezongen, want meeneuriën kan vrijwel iedereen.. “Die Meister! Die Besten! Les grandes équipes! The champions!” Dat is wél de verkorte versie, de werkelijke tekst is langer. De Champions League Tune is in 1992 uitgevoerd door het Royal Philharmonic Orchestra en (vocaal) door Academy of St Martin in the Fields, uiteraard onder leiding van Tony Britten.

Luister hieronder naar de gehele versie van het kampioenenballied en naar de originele tune:

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven