Christina Aguilera – The Christmas Song (2000)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Christina Aguilera – The Christmas Song (2000)

Christmas Song, (Chestnuts Roasting on an Open Fire)

Kerst bij muurteksten.nl - vol met kortingen
Christmas song original origineel
Een Christmas classic die meer dan 1000 officiële coverversies kent, waarom dan aandacht voor deze versie? Nu is dit wel de enige versie die de charts heeft gehaald, namelijk #18, maar alleen in de States. Tijd om wat meer te weten te komen over deze kerststandard

Origineel: Nat King Cole – The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire) (1946). Voor veel mensen is het de mooiste tijd van het jaar met stemmige oudere kerstnummers. Deze galmen uit de speakers van stations, winkelcentra, pleinen etc. Deze Christmas Song is daar zo’n typisch voorbeeld van. Nat King Cole startte als jazzpianist in de jaren ’30 met het King Cole Trio. Zij bouwden een behoorlijk (jazz-)reportoire op met kenmerkende songs als ‘Straighten up’ en ‘Fly right’. Het was 1946 toen Cole zijn rol als pianist min of meer inruilde voor die van zanger van sentimentele standards. Later is men dat Crooner gaan noemen.

Schrijver van The Christmas Song was Mel Tormé die het nummer zelf had kunnen opnemen, maar in de rijzende ster Cole meer potentie zag. Hij vond in het huis van schrijfpartner Bob Wells een verfrommeld briefje met de volgende tekst:

“Chestnuts roasting on an open fire / Jack Frost nipping at your nose / Yuletide carols being sung by a choir / And folks dressed up like Eskimos.”

Christmas song original

Tormé ging ermee aan de slag toen Wells hem uitlegde een tekst te hebben geschreven dat een verfrissend gevoel gaf. Het was namelijk een bloedhete zomerdag in 1945. Het duurde wel een jaar voordat hij Cole in de studio kreeg. En dat terwijl Tormé en Wells het in 45 minuten uitgewerkt hadden. Het was in die tijd nog ongebruikelijk dat een donkere artiest kerstliedjes vertolkte. Voor zover bekend was Cole zelfs de eerste en dat opende deuren voor artiesten als Lou Rawls en Ray Charles.

Ongekend veel versies

Cole nam The Christmas Song nog twee maal op, met Nelson Riddle in 1953 en in 1960. Deze laatste versie is ook het meest te horen en is zijn stem ook het meest verfijnd. Het aantal (officiële) coverversies loopt dus over de 1.000, maar een aantal namen moeten toch worden genoemd. Die van Perry Como, Mel Tormé (de schrijver dus), Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en Peggy Lee. Maar ook James Brown, Barbra Streisand, Stevie Wonder, Smokey Robinson en Lee Towers gingen met het nummer aan de haal. Wat modernere artiesten zijn Toni Braxton, Oleta Adams, Babyface, Whitney Houston, Chris Isaac en Ashanti, naast Christina Aguilera natuurlijk.

Aguilera was met hits als ‘Genie in a bottle’ en ‘What a girl wants’ een pas gearriveerde popprinses. Die titel moest ze volgens de media om strijden met Britney Spears. Maar dat ze vocaal wel meer in haar mars had dan Spears bleek wel uit haar versie van The Christmas Time. Nogmaals, het werd alleen een hit in de VS, maar had in ons land niet misstaan tussen de kerstliedjes die wel de ether haalden. Al was het alleen maar om deze christmas classic weer wat aandacht te geven. Ach, we kunnen hieronder kiezen voor zowel Aguilera’s versie als die van Nat King Cole..

De originele uitvoering uit 1946
En de versie zoals de meesten die kennen uit 1960

Geef een reactie