Dave Gahan & Soulsavers – Smile (2021)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Dave Gahan & Soulsavers – Smile (2021)

Cover 85 jaar oud nummer

cover Smile Dave Gahan Soulsavers

De frontman van Depeche Mode werkte al op 3 studioalbums samen met Rich Machin en Ian Glover, ofwel electronicaformatie Soulsavers. Gahan nam in 2012 min of meer de plek over van zanger Mark Lanegan, die in 2007 en 2009 al albums met ze opnam. In 2021 is daar coveralbum ‘Imposter’, waarop dus ook deze cover ‘Smile’ met de stem van Dave

“Smile though your heart is aching
Smile even though it’s breaking
When there are clouds in the sky, you’ll get by
If you smile through your fear and sorrow”

Het nummer was 18 jaar lang “slechts” een instrumental en schreven John Turner en Geoffrey Parsons de tekst jaren later. Charly Chaplin was dus de bedenker van de melodie en lied, dat hij liet arrangeren en uitvoeren door Alfred Newman. Het schijnt dat opera Tosca van Giacomo Puccini Chaplin dan weer inspireerde voor het lied. Chaplin schreef filmklassieker “Modern Times”, regisseerde en speelde er ook nog de hoofdrol in. Hij speelde hier voor het laatst zijn karakter The Tramp, die het maar moeilijk heeft in de nieuwe, moderne tijd.

cover Smile
Filmposter uit 1936

Turner en Parsons schreven een opbeurende tekst, waarin de zingende persoon het publiek wil opvrolijken. De volgende dag zal ook een mooie zijn, als je maar lacht.. Zangeres Petula Clark (vooral bekend van ‘Downtown’) bracht net voor zanger Nat King Cole haar versie uit (resp juli/augustus 1954). Dat is dan officiëel de eerste uitgave van Smile met tekst. Daarna lijkt het hek van de dam, verschijnen er in de jaren erna honderden uitvoeringen en niet van de minsten: Tony Bennett, Perry Como, (Little) Stevie Wonder, Demis Roussos, Diana Ross, Seal en Gloria Estefan. Let op, dit is slechts een kleine greep uit een groot arsenaal aan coverversies! De Smile van Lily Allen is overigens een heel ander nummer, niks mee te maken dus.

De Smile van Michael Jackson

Dat Michael Jackson een cover opnam van Smile is niet gek, omdat het zijn favoriete nummer zou zijn geweest. Hij nam het op in 1995 en verscheen ook op zijn ‘History’-album, maar zou ook als (laatste) single van dat album uitkomen. Toch ging die single release op het laatste moment niet door, maar lagen er al wel wat promo’s klaar. Deze worden nu beschouwd als ware collector’s items en zal veel voor worden betaald! Broer Jermaine zong Smile tijdens de herdenkingsdienst van Michael na diens dood in 2009.

single Michael Jackson Smile
Michael als Chaplin op deze promodruk

Het grappige is dat je een coverversie van ‘Smile’ door acteur/zanger Jimmy Durante kan horen in film “The Joker”. Dit was te zien/horen in de trailer, waarin de hoofdpersoon naar een scene uit Modern Times kijkt. Liefhebbers van Lady Gaga hadden haar versie kunnen beluisteren tijdens de Together at Home uitzending in 2020. Maar de uitvoering van Depeche Mode-frontman Dave Gahan met Soulsavers is namens mezelf als auteur toch wel een absolute aanrader!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits