De Hollanders – Wat zijn die pizza’s stil (1990)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » De Hollanders – Wat zijn die pizza’s stil (1990)

De Hollanders – Wat zijn die pizza’s stil

Ta ra ra boom, wat zijn die pizza's stil
Er zijn van die alledaagse liedjes, die iedereen meezingt, zonder dat velen weten hoe oud het liedje is. Laat staan welke geschiedenis er aan vast zit. Dat kunnen kinderliedjes zijn, maar ook zoiets banaals als een voetballiedje dat je elke week hoort in diverse stadions. Een van die liedjes is ‘Wat zijn die Boeren (Russen/Duitsers/Pizza’s..etc) stil’, een liedje van 1 regel dat tot in den treuren herhaald kan worden. Iedereen kent het en heeft wel eens een variant ervan gehoord,

Door Ben Striesenou

Origineel: Henry Sayers – Ta-ra-ra Boom-de-ay (1891). (Het blijft onduidelijk van wie de eerste opname was, maar wel duidelijk is wie de eerste publieke performance verzorgde). In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde zich de ‘Vaudeville’ : Variété die het hield midden tussen het circus en een revue : amusante voordracht, zang en dans, als ook gevarieerde optredens van artiesten als acrobaten, goochelaars etc. Aan het begin van de twintigste eeuw nam vaudeville het over als populair amusement. Als alle losse onderdelen in een show een geheel gingen vormen, ontstond de musical. Een zeer populaire locatie was aan Broadway, Manhattan. Ook schoten hierdoor de muziekuitgeverijen als paddenstoelen uit de grond, ze moesten de Broadwaytheaters voeden met telkens nieuwe liedjes.

Vaudeville Ta ra ra

Ze stonden aan het begin van de muziekindustrie, en hadden mensen in dienst die liedjes schreven. Het werd als bladmuziek uitgegeven, met de nodige zorg voor de voorpagina, de voorloper van de platenhoes. In 1886 kwam hiervoor de auteurswet, om illegaal kopiëren tegen te gaan, die nog steeds van kracht is.

Van club naar Broadway..

In het begin van 1890 dronk Henry Sayers, een manager van een Minstrel Show act (een populair type muzikaal vermaak, waarvan Blackfacing een onderdeel was), in een nachtclub annex bordeel in St. Louis, Missouri. De ster van de club was de zwarte zangeres Mama Lou. Eén van haar lijfliederen was ‘Ta Ra Ra Boom Der E”.
Sayers zag er gelijk potentie in en zorgde ervoor dat er bladmuziek van kwam, en het copyright op zijn naam stond. 19e-eeuwse Amerikaanse acteur en songwriter Edward Marble schreef de klucht ‘Tuxedo’ speciaal voor Sayers groep, The Thatcher’s Minstrels, ook het lied ‘Ta Ra Ra Boom Der E’ was er in te horen. Het werd gezongen Mamie_Gilroy. De show ging hiermee op tour door de VS, en stond in oktober 1891 op Broadway.

From the minstrel farce comedy Tuxedo.Ta-ra-ra boom-der-é. A sweet Tuxedo girl you see, queen of swell society.”

Ook de Amerikaan Stephen Cooney zag er brood in, hij kocht de rechten van Sayers. Cooney gaf de tekst door aan zijn vrouw, de Britse zangeres en danser, Lottie Collins.
Collins werkte er een Can-Can dansroutine omheen en zorgde voor een nieuwe tekst. Ze zong het lied voor het eerst in de Tivoli Music Hall in London, in december 1891. Het werd haar lijflied. Het lied verspreide zich daarna razendsnel over Europa en zelfs Australië. Het nummer werd daarmee 1 van de eerste wereldhits, al waren er nog geen hitlijsten.

Hollanders aan de haal met Ta ra

Er waren ook al gauw parodieën, zoals een straatliedje over dominee Barger uit Harlingen,en de door hem gepleegde moord in 1894. In 1957 brengt niemand anders dan Johnny Hoes met zijn ‘Feestneuzen’ een carnavals versie uit met een aangepaste tekst. Ook vader Abraham neemt een carnavals versie op in 1986, ‘Het Derde Been Van Vandersteen’ , het komt niet verder komt dan de Tipparade, maar staat wel twee week in de Single top 100.

In 1988 hadden ‘De Hollanders’ een top 10 hit met ‘Het Oranjelied’, naar aanleiding van het EK voetbal in 88. Het nummer is eigenlijk een medley van liedjes, waarin de variaties ‘We Gaan naar Munchen toe’ & ‘Wat zijn die Russen stil’ in het nummer voorkomen. In 1990, tijdens het WK voetbal in Italië probeerden ze het weer ditmaal met de single ‘Wat zijn die pizza’s stil’. Het kwam niet verder dan de tipparade, maar stond toch zeven week in de Single Top 100. Geloof het of niet twee jaar later kwamen ze weer, en nu met ‘Høp Holland Høp (We Geun Neur Zweuden Teu)’, slechter wordt het niet vrees ik.

Top 40-notering

En zo zijn er natuurlijk meer varianten..
Oudst gevonden opname


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits