De Specials – Ajax wint de Wereldcup (1971)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » De Specials – Ajax wint de Wereldcup (1971)

Reactie op ‘Ard wint de Wereldcup’

Ajax wint de Wereldcup
De tekst kwam van de hand van Peter Koelewijn, die samenwerkte met de band van multi-instrumentalist en liedjesschrijver Bert Tinge. De groep scoort een aantal landelijke en regionale hits, is begeleidingsorkest voor prominente artiesten en doet zelfs buitenlandse tournees (bron). De groep zelf had meer met de plaatselijke FC Groningen, waar meerdere singles aan werden gewijd. Maar naam maakten ze dus wel met Ajax wint de Wereldcup

Origineel: Sam Morgan’s Jazz Band – Over in the Gloryland (1927). De oorspronkelijke titel is ‘Just over in the Glory-Land’, maar verbasterde men bij de eerste uitgave op geluidsgrager meteen. Ter verduidelijking, dit was de eerste opname, het lied zelf is nog 2 decennia ouder (Bron). James W. Acuff (1864-1937), zanger binnen de Texaanse kerk schreef de tekst, muziek kwam van Emmett S. Dean (1876-1951). Het lied verscheen eerst op schrift, “Glad Hosannas:– A Winnowed Collection of New and Old Songs for Christian Work and Worship” (1906). Daarna verspreidde het lied zich niet alleen via andere Christelijke tekstboeken, maar ook mondeling. Eén van de belangrijkste uitgaven was “Gospelquintet Songs”, gepubliceerd door Thoro Harris. Deze man, met blanke moeder en Afro-Amerikaanse vader, benoemde liederen uit beide culturen, iets dat destijds nog weinig voorkwam.

Had die uitgave ertoe geleid dat de eerste opname afkomstig was van Afro-Amerikaanse groep Sam Morgan’s Jazz Band? Hoe dan ook, de eerste uitgave was een jazz-instrumental, was een voorbode voor meer uitvoeringen. Toeval of niet, bij de jazz-uitvoeringen werd zelden credits vermeld en vaak de titel ontdaan van “Just”. Bij country-, bluegrass- of schlageruitvoeringen vermelde men de titel wel vaak aangehouden en noteerde credits.

origineel Ajax heeft de wereldcup

Op de melodie van Over in the Gloryland bracht groep The Specials ‘Ard, die heeft de Wereldcup’ uit. Een eerbetoon aan schaatser Ard Schenk, die Kees Verkerk opvolgde als grootste schaatser van die tijd. Belangrijk is wel om te melden dat Kees Korbijn Ard die heeft de Wereldcup -geschreven door Johnny Hoes– eerder opnam. Hij deed dit met zijn begeleidingsgroep De Goldstars, maar deze versie raakte al snel in de vergetelheid.

de eerste versie
Ard die heeft de wereldcup
de hitversie, #20 in de Top 40 (1971)

Peter Koelewijn was als songwriter al actief voor B-kant ‘Wat Gaan Ze Hard Op De Schaatsen’. Op Ajax wint de Wereldcup was hij degene die de tekst schreef, een kleine aanpassing. Nadat Ajax als voetbalclub in het seizoen 1970-1971 de Europa Cup 1 won, mocht het dus in 1971 deelnemen aan de Wereldbeker. Ajax bedankte echter voor het spelen van de officieuze Wereldcup in 1971 vanwege het slopende wedstrijdschema. Helemaal voor niets was de single echter niet, want een jaar later won de club opnieuw de Europa Cup 1. Ditmaal speelde Ajax wel voor de Wereld Cup en won in 1972 van het Argentijnse Independiente. De single bereikt hier plek 26 in de vaderlandse Top 40, 6 plaatsen lager dan de versie over Ard.

Top 40-notering

Geef een reactie