Demis Roussos – Red Rose Café (1995)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Demis Roussos – Red Rose Café (1995)

Kleine Café aan de haven in het Engels

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat
Red rose cafe original
De Griekse Roussos was de zanger van formatie Aphrodite’s Child, waarmee hij o.a. ‘Raind and tears’ uitbracht. Hij belandde half jaren ’90 in ons land waar hij 3 albums opnam, waaronder ‘Holland’. Hierop covers van Nederlandse artiesten, zoals Red Rose Café

Origineel: Vader Abraham – Kleine café aan de haven (1975). Dit is één van de Standards binnen de nederlandstalige muziek, dat niet alleen vertalingen kent in het Engels en Duits. Er zijn ook Finse, Zweedse, Servische en Franse vertalingen van bekend. Nadat Pierre Kartner (zijn echte naam) zijn eerste stappen in de muziek zette als plugger, brak hij als schrijver en producent door in 1970 met ‘Huilen is voor jou te laat’ van Corry en de Rekels. Het nummer bleek een gigantisch succes, want het bivakkerde liefst 41 weken in de vaderlandse Top 40. Dat record sneuvelde pas in 2014 dankzij ‘Happy’ van Pharell Williams.

Voordat Kartner zijn eigen muziek uitbrengt is hij eerst nog de motor achter Ben Cramer en Jacques Herb. Rond half jaren ’70 gaat hij artiestennaam Vader Abraham gebruiken, dit houdt stand tot het eind van zijn muziekcarrière. Het is ook in deze tijd dat hij in het café ’t Schippershuis te Hoorn een lied vol nostalgie schrijft, terwijl hij op een journalist wacht. Hij doodde de tijd met het uitwerken van het lied dat al een jaar in zijn hoofd spookte. ‘Het Kleine café aan de haven’ werd in 1976 géén grote hit, met plek 16 als hoogste notering. Toch raakte het nummer een nogal gevoelige snaar bij het publiek en leek het volk in tweeën te delen. Óf je vond het een mooi lied, óf je haatte het.

Kleine Café aan de haven

Evergreen over de hele wereld

Maar vooral het succes van het lied over de landsgrenzen gaf Het kleine café aan de haven zijn status. Zo nam Joe Dassin (zie Oh Waterloopplein ‘Le Café des très colombes’ op. Peter Alexander had wellicht nog meer succes met ‘Die Kleine Kneipe’. Maar dat artiesten als Demis Roussos, James Last en Engelbert Humperdinck het lied aan hun reportoire toevoegden, gaf Kartner faam. Het lied is zodoende een ware evergreen geworden, die in vele landen uit de speakers kan klinken van een karaokebar. Voor liefhebbers van het stevigere werk was er in 1984 ook nog de versie van Nederlandse groep Meadow.

Demis bracht in 1995 het verrassende album ‘Holland’ uit met louter Nederlandse nummers. Naast Red Rose Café vertolkte Roussos vooral Volendamse produkten als ‘Eleni’ (Tol&Tol), Mon amour (BZN) en One way wind (Cats). On my own was de single van de plaat en nam Roussos op met Rob de Nijs (cover van Rob’s ‘Zonder jou’).

Geef een reactie