Elvis Presley – C C Rider (1970)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Elvis Presley – C C Rider (1970)

Elvis Presley – C C Rider

C C Rider
Het liedje ‘See See Rider’ word in ons land al gauw geassocieerd met het sinas merk Si-Si, wat op zich niet heel verwonderlijk is, daar ze het al jaren gebruiken in hun reclamespots. Geef ze eens ongelijk, het is een vrolijk en aanstekelijk liedje, dat met de juiste beelden een zomers gevoel kan opwekken. Waarschijnlijk was het voor mij ook de eerste keer dat ik het liedje hoorde, met zomerse beelden en een jonge man die met Piaggio driewieler sinas rond bracht, een ‘Si-Si rider’ dus.

Origineel: Gertrude “Ma” Rainey – See see Rider (1925).

Toen ik rond 2005 door een leidinggevende werd geïntroduceerd in het werk van blueslegende Leadbelly, ontdekte ik dat het nummer al veel ouder was dan ik tot dan toen dacht.
Ook de tekst was eigenlijk helemaal niet zo vrolijk als het zo overkomt in een vrolijke reggaeversie.

See See Rider..See what you have done..”
“See See Rider..See what you have done..”
“You made me love you, now your man done come”

Liefdesproblemen dus, niets om vrolijk over te doen. Tekstueel eigenlijk niet geschikt voor een frisdrank reclame met vrolijke mensen. Maar ach, wie luistert er nou naar een tekst tijdens een reclamespot zullen ze gedacht hebben.

Blues standard

Toch was de versie van Leadbelly uit 1935, opgenomen voor The American Record Company (ARC Records), niet de eerste versie. Die eer komt toe aan Gertrude ‘Ma’ Rainey, een van de eerste blueszangeressen die enige bekendheid genoot. Deze mevrouw nam het nummer op als ‘See See Rider Blues’ in 1924. En dat met Louis Armstrong op kornet, Charlie Dixon op Banjo en Fletcher Henderson op piano, niet de minste namen.
Omdat zij de eerste was die het opnam krijgt zij de meestal de credits. Maar dat maakt haar daarom nog niet tot schrijfster van het lied. Ze was net als veel tijdgenoten ongeletterd, en dus als zou ze het willen, niet kunnen schrijven, ze heeft het waarschijnlijk gewoon opgepikt in het vaudeville circuit waar ze zich in bevond.

Maar wie dan wel? En waar gaat het nummer nou precies over?
Se See Rider is waarschijnlijk een fonetische spelling van C. C. Rider, zoals het lied ook wel bekend is, waarbij C.C. kan staan voor ‘Church Circuit’ bestaande uit rondtrekkende predikanten dan wel ‘County Circuit’ bestaande uit advocaten die rondtrekkende rechters (Circuit Judge) nareizen.

Herkomst C C Rider

Een andere bluesgrootheid Big Bill Broonzy echter, heeft het op zijn laatste opnamesessie uit 1957 tussen de nummers door over de voorgeschiedenis van het nummer. Hij heeft nog de echte See See Rider gekend verteld hij op zijn laatste live opname opgenomen in Baarn 1956.De eerste keer dat hij het nummer hoorde was in 1908 van een man die op schepen werkte en graag op het water was, en dat de titel eigenlijk ‘Sea Sea Rider’ was.
Het getuigd in ieder geval van het feit dat het nummer al veel ouder is dan 1924, hoe oud? Wie zal het zeggen, het gaat hier om een zogenaamde traditional, die zijn niet zelden 150 tot 200 jaar oud.

Naast de eerder genoemde Ma Rainy en Leadbelly hebben vele artiesten het nummer oogenomen, Chuck Willis, The Animals, Ray Charles, The Who, The Everly Brothers & Jerry Lee Lewis zijn enkele voorbeelden. Ook Elvis dus, die het meerdere malen opnam, ook in 1970. Maar bekender is zijn uitvoering tijdens het Aloha_from_Hawaii_Via_Satellite. Dit is het eerste concert dat via de satelliet aan een wereldwijd publiek werd aangeboden.

Hollandse versie See See

Het nummer, zo wel See See Rider als C. C. Rider, stond wel geteld een keer in de Nederlandse hitparades, dat was in de Top 40 in 1965, door de Amsterdamse band Johnny Kendall & the Heralds, ze bereikte de eervolle 37ste plek. Als componisten worden hier ‘Javelin & van Kooten’ aangevoerd, Jackie Javelin is het alias voor producer Casper Koelman en ‘van Kooten’ is natuurlijk niemand minder dan Veronica diskjockey en platenbaas Willem ‘Joost den Draaier’ van Kooten.
Koelman en van Kooten werkten veel samen en het was niet de eerste keer dat hun naam op Nederlandse nederbeat singles verscheen als componisten.
Slimme gasten dus.

Met dank aan: Ben Striesenou

Geef een reactie