Emergency Gate ft Haddaway – What is love (2013)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Emergency Gate ft Haddaway – What is love (2013)
Melodieuze deathmetal met dance-invloeden, dat typeert Duitse metalband Emergency Gate. De single behaalt in Oostenrijk nog de charts (#42). Dit is een cover van een ongekende 90’s classic, waarover de oorspronkelijke artiest ooit zei: “Wat liefde is, is voor iedereen anders. Het is uniek en individueel. Voor mij heeft het te maken met vertrouwen, eerlijkheid en toewijding.”

(o) Haddaway – What is love (1993). De eerste kennismaking met Nestor Haddaway (echt zijn achternaam) was meteen de meest succesvolle. Als zoon van een Nederlandse moeder en Amerikaanse vader groeide hij op in de VS. Na zijn studie belandt Haddaway in Duitsland om zich hier te richten op muziek en dans. Toch werkte hij aanvankelijk in bars, alvorens een bedrijf te starten, dat zich toelegde op het organiseren van modeshows.

Schrijvers Dee Dee Halligan (Dieter Lünstedt) en Junior Torello (Karin van Haaren) schreven ‘What is love’ origineel in 1992. Het zoeken naar de juiste vocale performer stopte, nadat Haddaway het inzong. Dat het nummer uitkwam in het voorjaar van ’93 kon nog niemand bevroeden wat deze track zou gaan doen. Nummer 1 in bijna heel Europa, ook hier en één met een behoorlijke eeuwigheidswaarde, elk radiostation kan het nog draaien. In de eindejaarslijst van 1993 moest ‘What is love’ alleen ‘What’s up’ van 4 Non Blondes achter zich laten.

Let op de zithouding van Haddaway in 1993 en die van de coverversie

Dat Emergency Gate aankondigde het nummer dat ze met Haddaway opnamen, zouden gaan uitbrengen waren de reacties gemengd. Het What is love origineel kende iedereen, maar om nu eurodance in een met al jasje te steken was gewaagd. Het slaagde wonderwel, publiek was enthousiast en hebben de 2 partijen ook nog wel het podium gedeeld. Luister hieronder naar het resultaat.

Andere versies van ‘What is love moeten ook nog wel vermeld, zoals de cover van o.a. The Gossip. Zangeres Bert Ditto veranderde de tekst naar: “When Is Lunch?, Baby I’m Hungry, I’m Hungry, For More”. Voor hiphopliefhebbers is track ‘No Love’ (2010) van Eminem met Lil Wayne een leuke om te luisteren, met sample van.. In Vlaanderen haalde Lost Frequencies een nummer 1 positie in 2016 met hun versie. In 2023 is daar hitfabrikant David Guetta die met Anne-Marie & Coi Leray een nieuwe danceversie opneemt. Men heeft deze remake titel ‘Baby don’t hurt me’ mee gegeven, zwaktebod is dat Haddaway hier niet aan heeft bijgedragen.

Wendy van Dijk maakte nog enige tijd deel uit van het groepje achtergronddanseressen van de zanger