Iron Maiden – Kill me ce soir (1990)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Iron Maiden – Kill me ce soir (1990)

Iron Maiden coverde track van Nederlandse band

Deze cover was de b-kant van single Holy Smoke, afkomstig van album ‘No Prayer for the Dying’ (1990). De andere song op de single is ‘All in your mind’, cover van Britse band Strays. Holy Smoke zelf bivakkeert 3 weken in de nederlandse Top 40, waar het #29 bereikt

Origineel: Golden Earring – Kill me (Ce Soir) (1975). Het nummer wordt de single die album ‘Switch’ moet gaan promoten. “Switch” staat voor de verandering van de muzikale koers die de Haagse groep gaat varen na succesalbum ‘Moontan’ (1973). Dit was natuurlijk het album waar wereldhit en carclassic ‘Radar Love’ op staat. Hier is genoeg over geschreven, Kill me is een wat onbekendere, maar niet minder interessante single. Een tekst vol tragiek, Hay op zijn best en gesteund door een donkere, maar rijke instrumentatie, inclusief strijkers. Er werd een toetsenist (Robert Jan Stips, later the Nits) aangetrokken, de sound werd symfonischer, experimenteler en wat donkerder. Het pakte muzikaal sterk uit, commerciëel wat minder, al bereikte ‘Kill me’ nummer 5 in de Top 40. Bij onze zuiderburen werd #20 aangetikt, niet slecht voor een meer muzikaal dan hitpotentëel nummer.

Kill me ce soir golden earring

Golden Earring als inspiratiebron Iron Maiden-oprichter

De Earring tourde met de grootste namen als Jimi Hendrix Experience, the Who, Ted Nugent, Kiss, Rush and Aerosmith. Bassist Rinus Gerritsen zou zelfs door de manager van Jimi Hendrix zijn benaderd om in zijn band verder te gaan. Wat jaren later stond ook drummer Cesar Zuiderwijk in de belangstelling van een grote band, namelijk The Who. Deze was na het overlijden van Keith Moon immers op zoek naar een nieuwe drummer. Beiden hadden vriendelijk bedankt destijds, over loyaliteit kon niet worden geklaagd.

Dit maar om aan te geven dat Golden Earring is groot aanzien had binnen de rockscène. Iron Maiden-oprichter Steve Harris had de band live gezien te Londen in 1973. Hierop ontdekte hij album ‘Moontan’ en is de Earring blijven volgen. Toch besloot Harris niet een nummer van Moontan te coveren maar van opvolger Switch. Kill me (Ce Soir) was een uitdagende track, zeker gezien de gitaarsolo’s van George Kooymans. Iron Maiden maakte er een nog stevigere versie van, maar de dramatiek bleef toch intact. Luister hieronder naar beide versies.

Geef een reactie