Jack White ft Q-Tip – Hi-De-Ho (2022)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Jack White ft Q-Tip – Hi-De-Ho (2022)

Jack White ft Q-Tip – Hi-De-Ho

Jack White Hi-De-Ho

Zichzelf op de muziekkaart gezet met White Stripes, goede platen gemaakt met The Raconteurs en The Dead Weather. Daarnaast een Bond-song opgenomen met Alicia Keys en zelfs een duet met Beyoncé. Deze zanger/alleskunner kan maken wat hij wil, hetgeen wel blijkt uit zijn nieuwe experimentele plaat ‘Fear of the Dawn’. Jack White is de naam en ; Hi-De-Ho’ is een mooi voorbeeld van zijn ongekende creativiteit!

Origineel: Cab Calloway – The Hi De Ho Man (1947) . Deze jazzanger en bigbandleider (hij beschikte o.a. over trompettist Dizzy Gillespie) maakte vooral furore in de jaren ’30 en ’40. Met zijn orkest maakte Calloway ook muziek voor animatiefilms als Betty Boop, denk aan de film Minnie the Moocher. Deze Minnie zou later in meerdere nummers van hem terugkeren, zoals ‘Ghost of Smoky Joe’. Maar de “Hi-de-ho’s” stammen uit het nummer Minnie the Moocher (uit 1931, grootste hit van dat jaar!). Tijdens de eerste optredens kwam het voor dat Calloway tekst vergat en een serie “Hi-de-ho’s” improviseerde. En dat gecombimbeerd met een call-and-response werd dit een standard in het refrein en Cab’s handelsmerk. Het leverde hem ook de bijnaam “The Hi De Ho Man” op en nam in 1947 het gelijknamige nummer uit, waar de sample van Jack White’s ‘Hi-de-ho’ vandaan komt.

Minnie the Moocher en Willie the Weeper

Het mag niet onvermeld blijven dat het scatten vooral onder invloed van Louis Armstrong (What a Wonderful World) kwam. Deze had ook al ‘Willie the Weeper’ opgenomen, waar Minnie the Moocher’ op gebaseerd lijkt (luister hieronder). Maar deze Willie the Weeper, geschreven rond 1905, is niet door hem, maar door Ernest Rogers als eerste uitgebracht (1925). Die bracht het wel uit onder de titel ‘Willie, the Chimney sweeper‘.

Cab Calloway
Hi-de-hi, he-de-he
Oh, the hi-de-ho man, that’s me

White verklaarde in Rolling Stone dat hij het Calloway-nummer op de radio hoorde vanuit de keuken en hierover zei: “You know what would be great? It’d be great to sample that scatting Calloway does on there and have that scatting go along with a drumbeat,’” En zo geschiedde, White pakte de sample, voegde een drumbeat en baslijn toe en de bewerking ‘Hi-De-Ho’was geboren. Vrijwel meteen vroeg hij zich ook af wat Q-Tip hiervan zou vinden. De twee werkten al eerder samen en zijn tape met toegevoegde scats was een positieve feedback. Luister hieronder naar Jack White – Hi-de-ho, origineel en de inspiratie ervan..

Sample is goed te horen bij 0:46min
Fragment begint meteen bij 0:00min

Geef een reactie